Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Sute de credincioşi, la slujba de resfinţire a bisericii din Parohia Băjeşti

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 667

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_August_2413_Clipboard02.jpgÎn Duminica a zecea după Rusalii, credincioşii parohiei muscelene Băjeşti, din comuna Bălileşti, au trăit momente de mare bucurie. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ctitoria Marelui Ban Mareş Băjescu, zidită între anii 1666-1669, dimpreună cu ansamblul curţilor fortificate.

Cu această ocazie, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, Ierarhul Argeşean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, au fost pomeniţi toţi ctitorii şi binefăcătorii, care au contribuit în timp la ridicarea măreţului ansamblu bisericesc.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a evidenţiat toate eforturile depuse pentru restaurarea şi consolidarea ansamblului bisericesc de la Băjeşti. În perioada 1997-2018, la îndemnul, grija şi implicarea directă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic Argeşeanul, la biserica monument istoric cu hramul Adormirea Maicii Domnului şi curtea fortificată de la Băjeşti, au fost întreprinse ample lucrări de restaurare, conservare şi punere în valoare a picturii murale din interiorul şi exteriorul bisericii şi a întregului Ansamblu monument istoric.

În acest sens, părintele paroh Constantin Marinescu a primit distincţia de iconom stavrofor. Pentru ajutorul oferit din funcţia de protoiereu al protopopiatului Câmpulung Muscel, părintele Eugen Matei a primit distincţia eparhială ,,Crucea Basarabă”. Primarul comunei Bălileşti, Victor Cătălin Turturică, a primit distincţia eparhială „Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel”.

Mareş Băjescu a întemeiat la Băjeşti, în perioada anilor 1660-1669, o curte cu biserică în incintă. Prevăzută cu zid de incintă construit din piatră de râu şi cărămizi în casete, curtea de la Băjeşti cuprindea în afara bisericii-paraclis, un ansamblu de construcţii din care se conservă un interesant turn circular, precum şi o pivniţă, pe latura sud-estică, edificată din bolovani şi consolidată prin arce-dublouri.

Cercetările arheologice efectuate în biserică şi în jurul ei au pus în evidenţă faptul că pe acest loc a existat un locaş de cult mai vechi, dar care probabil a fost demolat în 1666 de noii constructori

Pictura bisericii a fost definitivată după anul 1669, întrucât Mareş Băjescu, apare în tabloul votiv sub titulatura de Mare Ban, dregătorie în care fusese promovat, începând cu data de 22 aprilie 1669. Autorul picturii, Tudoran Zugravul, a fost identificat pe baza unei inscripţii pictate conservate parţial pe peretele vestic al pronaosului. Pictura în frescă de la Băjeşti reprezintă elementul cel mai preţios, împodobind interiorul bisericii, dar şi anumite zone din exterior.

În realizarea ctitoriei sale argeşene, Mareş Băjescu şi-a asigurat participarea unor artişti de marcă ai vremii, care prin măiestria lor, anunţau pe marii artişti ai epocii care urmau: Sfântul Pafnutie Pârvu Zugravul, Constantinos, Istrate Lemnarul, Vucaşin Caragea pietrarul şi Manea vătaful de zidari.

Cum nimeni şi nimic, în afară de Domnul Dumnezeu, nu este ferit de curgerea anilor, şi zidirea vornicului Mareş Băjescu, a suferit stricăciuni de-a lungul timpului, care impuneau intervenţii urgente pentru restabilirea frumuseţii originare.

Aceste lucrări de la biserica Parohiei Băjeşti, au fost încredinţate spre îndeplinire Părintelui Marinescu D. Constantin, fiul al satului, odată cu hirotonia întru preot şi numirea Preacucerniciei Sale, în anul 1987, ca preot paroh al acestei unităţi de cult.

Preotul paroh, împreună cu enoriaşii parohiei, instituţiile abilitate ale Statului, autorităţile locale şi cu mulţi oameni de bine, au început restaurarea picturii murale în cursul anilor 1997-2006.

Colectivul de specialişti restauratori coordonat de către Viorel Grimalski, pictor, grafician şi monumentalist, profesor universitar la Academia de Arte Plastice din Bucureşti, a efectuat cu multă preocupare restaurarea, cu dorinţa de a pătrunde în spiritul compoziţional al renumiţilor zugravi din secolul al XVII-lea şi de a pune evident în lumină, ansamblu pictural de la biserica Băjeşti, care constituie un document ilustrativ relevând calităţile excepţionale ale şcolii de pictură religioasă de tradiţie bizantină din Ţara Românească. Ampla operaţiune de consolidare şi restaurare efectuată de către o echipă din localitatea Bolintin, judeţul Ilfov, specializată în restaurarea monumentelor, a constat în realizarea unor centuri perimetrale din beton, supra-betonarea şi refacerea bolţilor, a şarpantei, a învelitorii din tablă, precum şi a tencuielii, a profilelor exterioare şi ancadramentelor din piatră, schimbarea pardoselii uzate din biserică şi înlocuirea cu piatră de calcar din Vratza, Bulgaria. Au fost executate lucrări deosebit de importante şi eficiente, de stopare a igrasiei prin mijloace moderne de execuţie, dotarea bisericii cu sistem centralizat de încălzire şi consolidarea întregii structuri de rezistenţă, orizontală şi verticală. Consolidarea bisericii parohiale, efectuată în cursul anilor 2008-2013, concomitent cu refacerea zidurilor curţilor fortificate, s-a efectuat conform proiectului arhitectei Constanţa Carp.

Acţiunea de consolidare şi restaurare a Ansamblului arhitectural de la Băjeşti, reprezintă printre altele, o mărturie elocventă a implicării determinante a unui slujitor al Bisericii, preotul paroh Constantin Marinescu, dimpreună cu autorităţile locale şi centrale, care într-un efort comun, au redat Ansamblului Băjeşti, strălucirea de odinioară. 

În perioada anilor 2016-2019, prin ajutorul oferit de către Primăria şi Consiliul Local al Comunei Bălileşti, prin primarul Victor Cătălin Turturică, au fost realizate lucrări de acces către biserică, de nivelare şi de împrejmuire a terenului din jurul zidurilor fortificate. Un sprijin financiar important la derularea lucrărilor de la Băjeşti, a provenit din partea Ministerului Culturii şi a Identităţii Naţionale, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Judeţean Argeş, a Primăriei şi a Consiliului Local al Comunei Bălileşti. La aceste forme de sprijin financiar din partea instituţiilor statului, se adaugă dragostea, dărnicia şi bunăvoinţa multor oameni de bine din zonă şi din alte locuri, iubitori de zidiri sfinte. “E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK