Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Chiar dacă are la activ o condamnare pentru deturnare de fonduri europene şi e inculpat în alte două procese, Ionel Năftănăilă, candidatul penal al PSD pentru Primăria Albeştii de Muscel

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 991

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2499_32.jpg

Chiar dacă problemele cu Justiţia nu s-au terminat, fiind inculpat în două procese penale aflate pe rol, la Tribunalul Argeş şi Judecătoria Câmpulung, fostul primar al comunei Albeştii de Muscel, Ionel Năftănăilă, nu renunţă uşor la “ciolan” şi mai vrea o dată să tragă sforile în localitatea pe care a păstorit-o timp de trei mandate (2004-2008, 2008-2012, 2012-2015), ultimul fiind incomplet, după ce şi-a pierdut funcţia din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri europene. În toată această perioadă, Năftănăilă a schimbat două partide, PD şi PDL (a ratat la mustaţă şi PNL-ul), iar acum vrea să ajungă din nou în fotoliul de primar pe listele PSD, partid pe care-l înjura ori de câte ori avea ocazia, şedinţa pentru desemnarea candidaturii sale urmând să aibă loc astăzi.

Judecat pentru nereguli privind alimentarea cu apă a comunei 

Ionel Năftănăilă a ajuns primarul comunei Albeştii de Muscel în anul 2004, după ce localitatea s-a despărţit de Bughea de Sus, în urma unui referendum.  Om tenace, întreprinzător, care ştie să se descurce în orice situaţie, Năftănăilă a reuşit să tragă de partea sa o mare parte din alegători, chiar dacă nu a făcut prea multe pentru localitatea natală, şi a mai câştigat Primăria încă de două ori, în 2008 şi 2012. Ultimul mandat nu l-a dus până la capăt pentru că, la sfârşitul anului 2014, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene (APIA). Fostul edil şi-a pierdut funcţia la începutul anului 2015, când prefectul judeţului Argeş i-a semnat ordinul de încetare a mandatului, după sentinţa definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Problemele cu Justiţia nu s-au oprit aici. Pe 23 noiembrie 2018, Ionel Năftănăilă a fost trimis din nou în judecată într-un dosar penal de corupţie. De această dată, el este acuzat de procurorii DNA de mai multe nereguli legate de implementarea unui proiect privind alimentarea cu apă a comunei pe care o păstorea, alături de el fiind inculpaţi în acest caz fostul contabil şef al Primăriei Albeştii de Muscel şi un om de afaceri din Argeş. Totul i s-a tras de la un control al Curţii de Conturi Argeş, efectuat în 2015. Inspectorii au verificat atunci situaţia contabilă a comunei, din 5 mai până pe 4 iunie, scoţând la iveală o groază de nereguli: 85.000 de lei, venituri suplimentare, 1.153.000 de lei, prejudicii, şi 70.000 de lei abateri financiar-contabile. Cireaşa de pe tort a fost alocarea ilegală a unor sume de bani pentru proiectul de alimentare cu apă a comunei, în perioada 2009-2010. Suma totală a fost 247.573 de lei, reprezentând contravaloarea a două studii de fezabilitate, două proiecte tehnice şi caiete de sarcini, plus devize de execuţie. Suma a fost plătită în anii 2010, 2012 şi 2013.

Bani alocaţi ilegal

La controlul Curţii de Conturi s-a constatat că aceşti bani au fost alocaţi ilegal, deoarece documentaţiile s-au dovedit a fi inoportune şi fără finalitate pentru comunitate. Atunci, auditorii au calculat şi majorităţi de întârziere, care au ajuns la 106.571 lei, adunându-se un prejudiciu de 354.090 lei. În cadrul aceluiaşi control, inspectorii au mai descoperit că, tot pentru proiectul alimentării cu apă, „s-a plătit nelegal, suma totală estimativă de 401.211 lei, reprezentând contravaloarea  articolelor de deviz necuvenite, cantităţilor de lucrări neexecutate precum şi sumelor fără documente justificative facturate, acceptate la plată şi decontate pentru obiectivul de investiţii „Alimentare cu apă a comunei Albeştii de Muscel, judeţul Argeş“. Aferent plăţilor nelegale în sumă estimată de 401.211 lei au fost calculate majorări de întârziere în valoare de 203.441 lei, rezultând un prejudiciu total de 604.052 lei”, se preciza în documentul Curţii de Conturi Argeş. Inspectorii au constatat că un deviz de plată a fost achitat către firma omului de afaceri Eftimie Ionescu.  Urmare a constatărilor, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Piteşti s-au autosesizat. Toate documentele au fost luate din nou la verificat, iar procurorii au întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată. Astfel, fostul primar Ion Nătftănăilă, fostul contabil şef Ion Bodiu şi omul de afaceri Eftimie Ionescu au devenit inculpaţi în dosarul de corupţie, care a fost trimis, pe 23 noiembrie 2018, la Tribunalul Argeş. Până în prezent, s-au derulat nouă termene de judecată, următorul fiind programat pe 28 iulie 2020.

S-a urcat băut la volan şi a făcut accident

În septembrie 2017, Ionel Năftănăilă a avut din nou probleme cu legea. El a fost depistat de poliţişti, pe şoseaua principală ce străbate comuna Bughea de Sus, conducând un autoturism de teren proprietate personală sub influenţa băuturilor alcoolice. Ar fi scăpat, probabil, basma curată, la fel ca-n alte situaţii similare, când s-a urcat băut la volan, numai că, de această dată, norocul nu i-a mai surâs şi a provocat un accident rutier, chiar în centrul localităţii amintite anterior. Potrivit martorilor, el venea dinspre Câmpulung, la ceas de seară, şi se îndrepta spre casă, la Albeştii de Muscel. La un moment dat, înainte de podul peste râul Bughea, a pierdut controlul volanului, şi s-a proptit cu maşina în rondul din intersecţie. Un alt participant la trafic a văzut totul şi a dat alarma la 112. La faţa locului a sosit un echipaj de la Secţia de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăţ care l-a testat pe Ionel Năftănăilă cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de peste 0,8 mg/litru în aerul expirat adică dublu în sânge. Oamenii legii i-au suspendat permisul şi i-au întocmit dosar de cercetare penală pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Dosarul a fost înregistrat abia anul acesta, pe 3 iunie, la Judecătoria Câmpulung, dar încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată. „E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK