Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

1,75 milioane lei, trotuarele pe Grigore Alexandrescu şi Şoseaua Naţională

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 665

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iunie_2495_3.jpgDouă investiţii, una în trotuare, cealaltă în reţea de gaz, pe câteva artere ce străbat „zona marginalizată” din Sudul municipiului, au documentaţiile şi cifrele pregătite, pentru ca autorităţile să depună proiecte în cadrul apelului lansat de G.A.L. Câmpulung Muscel. Dar mai înainte este nevoie de votul acordat de Consiliul Local, atât pentru studiile de fezabilitate şi valorile estimate de proiectant, cât şi pentru depunerea cererilor de finanţare. În acest articol ne vom referi la lucrarea de amenajare a trotuarelor pe două artere principale lipsite de spaţii destinate circulaţiei pietonale. G.A.L. Câmpulung are banii necesari de la Uniunea Europeană, din care municipalitatea speră să obţină cele 1,7 milioane de lei, costul estimat al lucrării. Vă amintim că partea sudică a Câmpulungului se numără printre teritoriile considerate „defavorizate”, cărora U.E. le acordă finanţări, inclusiv pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, pietonale şi de utilităţi.                            

Trotuare pe o lungime de 3,1 kilometri 

O primă cerinţă lansată aleşilor municipali priveşte studiul de fezabilitate al investiţiei intitulate „Amenajare de alei pietonale (trotuare), pe strada Grigore Alexandrescu şi Şoseaua Naţională”. La şedinţa de luni, atât documentaţia, cât şi cifrele lucrării, rezultate din această documentaţie, trebuie aprobate de Consiliul Local. Pentru cei interesaţi de costurile amenajării finanţate din fonduri europene, precizăm că valoarea totală se cifrează la 1.749.593,52 lei, din care construcţiile şi montajul, adică execuţia propriu-zisă, la 1.488.543,30 lei. În rezumat, intervenţiile constructorului, care are la dispoziţie un termen de 12 luni, pentru a îndeplini contractul, se desfăşoară pe următorul front de lucru: 8lungimea aleilor pietonale (trotuare): 3.108,50 metri; 8lăţimea părţii carosabile: 1,20 - 1,80 metri; 8borduri: 6.227 metri; 8podeţe: 2 x D500 (lungime - 906 metri); 8guri de scurgere: 17 bucăţi; 8indicatoare rutiere: 12 bucăţi. 

Potrivit raportului de specialitate întocmit de directorul economic Violeta Iarca, împreună cu colega de la Compartimentul Achiziţii Publice, Daniela Buzescu, această propunere de investiţie figurează pe agenda de lucru a Grupului de Acţiune Locală Câmpulung Muscel, care a reuşit accesarea a peste 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Jumătate din sumă este direcţionată către lucrări utile în zonele marginalizate ale G.A.L. Câmpulung Muscel, cealaltă jumătate se pierde, din păcate, în formări profesionale, cu efecte minore pe piaţa muncii din oraş. 

Între investiţiile finanţate prin proiectul „Sprijin pentru Funcţionarea Grupului de Acţiune Locală Câmpulung Muscel”, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, se află şi trotuarele de pe cele două străzi importante în partea sudică a municipiului: Grigore Alexandrescu şi Şoseaua Naţională. „Realizarea investiţiei (…) le va permite locuitorilor de la periferia municipiului Câmpulung circulaţia pietonală în condiţii de siguranţă spre centrul oraşului.”, menţionează raportul care explică proiectul de hotărâre pregătit pentru şedinţa de luni. 

„Odată cu realizarea aleilor pietonale, se vor amenaja şi treceri de pietoni la intersecţiile cu drumurile laterale, pentru a fi evitate eventualele evenimente. Aceste alei pietonale vor fi amplasate în imediata vecinătate a gardurilor, la o distanţă cât mai mare de partea carosabilă a drumului, pentru a separa calea de rulare a autovehiculelor de cea a pietonilor. Astfel, va fi îndepărtat riscul producerii unor accidente, care pot pune în pericol integritatea umană. Aleile pietonale (trotuarele) sunt prevăzute a se realiza de la intrarea în municipiul Câmpulung, pe o lungime totală de aproximativ 3,1 kilometri, spre centrul oraşului.”, continuă raportul Primăriei. 

Fondurile provin de la UE şi bugetul de stat 

Pentru aceeaşi şedinţă de Consiliu a mai fost pregătit un material având ca subiect trotuarele de la Apa Sărată. Mai precis, consilierilor li se cere să fie de acord cu depunerea unei cereri de finanţare, în cadrul apelului de selecţie al Programului Operaţional Regional, pentru realizarea investiţiei despre care relatăm. Autorităţile câmpulungene contribuie, la valoarea totală estimată a proiectului, de 1.749.593,52 lei, cu suma de 134.083,52 lei. 1.615.510 lei reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile europene şi a celor de la bugetul de stat.

Câteva lămuriri pe marginea acestei intenţii găsim în raportul directoarei Violeta Iarca, întocmit împreună cu inspectorul Iuliana Ungureanu, de la Compartimentul Programe, Prognoze, Proiecte cu Fonduri Europene. „Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Câmpulung Muscel a lansat apelul de fişe de proiecte, pentru intervenţiile P.O.R., din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală G.A.L. Câmpulung Muscel. În acest sens, Municipiul Câmpulung are în vedere depunerea unui proiect, în cadrul Fişei de intervenţie nr.1, „Asfaltare, trotuare, indicatoare rutiere la nivelul trecerilor de pietoni din apropierea şcolilor, cât şi semnalizarea trecerilor de pietoni intens circulate”, din cadrul apelului lansat de G.A.L. Câmpulung Muscel, pentru „Amenajare de alei pietonale (trotuare), pe strada Grigore Alexandrescu şi Şoseaua Naţională”, precizează raportul celor două. 

În acest document se prezintă câteva referinţe despre lucrare: „Soluţia tehnică, dată prin studiul de fezabilitate, întocmit în acest sens, propune realizarea aleilor pietonale pe o lungime totală de 2.768,5 metri, din care 483,5 metri, pe strada Grigore Alexandrescu, iar restul de 2.625 metri, pe Şoseaua Naţională. Pe Şoseaua Naţională, aleile pietonale vor începe de la intrarea în localitate, pe partea stângă, din dreptul primei gospodării, apoi peste 820 metri, în zona trecerii de pietoni existente, pe partea dreaptă, pentru încă 1.805 metri, până în zona trecerii la nivel cu calea ferată. Pe strada Grigore Alexandrescu, aleile pietonale vor începe de la podul existent, pe partea stângă, pe o lungime de 1.085 metri, până se vor închide prin racordarea la trotuarul existent.”    

Dacă la şedinţa de Consiliu de luni, 29 iunie, vor exista luări de cuvânt din partea aleşilor şi lămuriri ale Executivului care merită a fi consemnate, vom reveni asupra subiectului. M.B.

 

The most visited gambling websites in The UK