Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Mai puţine locuri la masă, în viitoarea trapeză de la Lăzăreşti, ca să aibă loc şi cel depus în camera mortuară

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 356

Demersul preotului paroh, care intenţionează să construiască în Târgul săptămânal o sală de mese cu bucătărie, a avut succes la Consiliul Local din a treia încercare  

A treia oară a fost cu noroc pentru liderul Parohiei Lăzăreşti, în demersul de construire a unei săli praznicale, prevăzute cu bucătărie, pe un teren cedat din târgul săptămânal, cu titlu gratuit, Bisericii. Şi a fost cu noroc, după două amânări, întrucât primarul Tudorel Vasile Miriţă a dorit să pună punct subiectului lungit vreme de o jumătate de an, în detrimentul enoriaşilor care doresc această anexă, pentru pomeni, dar şi pentru privegherea răposaţilor. Mai ales că acolo există şi un punct comercial de pompe funebre. 

După cum v-am mai relatat, hotărârea prin care preotul paroh de la Lăzăreşti solicita ca Bisericii să-i fie atribuită în folosinţă o suprafaţă, în scopul construcţiei unei trapeze, a suferit două amânări. Ambele cauzate de neconcordanţe reclamate de unii dintre aleşi, care s-au legat şi de lipsa capelei mortuare din planurile părintelui, şi de lipsa schiţei, şi de suprafaţa care a oscilat de la un proiect de hotărâre la altul, şi de schiţa - apărută cu o întârziere de câteva luni -, care n-ar reflecta realitatea din teren.

În luna aprilie, Parohia dorea să primească în folosinţă 138 mp din intravilanul localităţii, amplasaţi în Târgul săptămânal Lăzăreşti. Comisia de specialitate a emis un aviz favorabil doar pentru destinaţia propusă Consiliului Local. Şi anume aceea de trapeză, adică o sală de mese prevăzută cu bucătărie. Asta deşi, la nivelul Consiliului, s-a punctat necesitatea unei camere mortuare, a cărei amenajare impunea obţinerea aprobărilor de rigoare. Suprafaţa era suficientă triplei funcţionalităţi a proiectului. În primăvară, viceprimarul Iulian Duţă le-a recomandat colegilor să accepte discutarea hotărârii în momentul în care preotul era pregătit cu o schiţă completă. 

După trei luni, a apărut schiţa, care, în loc să-i lămurească, i-a încurcat mai tare pe administratorii domeniului public, din care părintele voia, în luna iulie, o bucată mai mică. Mai precis, 117,05 mp, care excludeau şi de data aceasta camera mortuară, întrucât aceasta lipsea din schiţa ataşată proiectului de hotărâre. La şedinţa din iulie, când subiectul a revenit în dialogul aleşilor, preotul Albu a confirmat amenajarea unei camere mortuare, care urma să fie amplasată lângă spaţiul amenajat pentru „pompe funebre”, cu consecinţa reducerii spaţiului alocat sălii de mese.

Nefiind edificaţi nici în privinţa întinderii lotului care micşora spaţiul util al târgului, în beneficiul Bisericii, consilierii au decis din nou că este mai bine să amâne transferul terenului. „Spaţiul de 117,05 mp nu reprezintă nicidecum suprafaţa necesară de teren, ci reprezintă spaţiul interior pentru această trapeză. Terenul alocat pentru construcţia reprezentată în schiţă este unul cu suprafaţa mai mare.”, a remarcat Constantin Balcă, secondat de Cristian Şipoteanu, care a avut altă nemulţumire: „Schiţa nu este completă. Nu ne specifică care sunt suprafeţele exacte ale construcţiei (suprafaţă utilă, suprafaţă construită la sol, etc.) Ca să ştim şi noi astfel care este suprafaţa necesară de teren.” Singurul care s-a abţinut la propunerea fostului primar de amânare a fost viceprimarul Iulian Duţă, care altă poziţie avusese în primăvară.      

După încă o lună, acelaşi proiect de hotărâre, dar, din nou, cu altă suprafaţă, reintră în analiza legiuitorilor locali. Cei 139,60 mp - noutatea adusă de formularea pregătită pentru şedinţa din 27 august 2019 -, amplasaţi pe latura nordică a Târgului săptămânal Lăzăreşti, sunt puşi la dispoziţia Parohiei pe o perioadă de 40 de ani. Hotărârea intrată pentru a treia oară în dezbaterea Consiliului Local prevede că între Unitatea Administrativ - Teritorială Schitu Goleşti şi Biserica Lăzăreşti se va încheia un contract de comodat. După două încercări eşuate de a obţine încuviinţarea Legislativului din localitate, de data aceasta, textul normei punctează clar că sala de mese cu bucătărie va avea alăturată o cameră mortuară, care va fi amenajată lângă Pompe Funebre. O investiţie pe care o va întreprinde Florentina Cojocariu, căreia i s-a atribuit contractul de închiriere a terenului. Potrivit informării realizate în plen de primarul Tudorel Vasile Miriţă, aceasta era singura posibilitate, care a afectat capacitatea sălii de mese, căreia i se va diminua numărul de scaune. 

„În această şedinţă - a precizat şeful Executivului înainte ca în rândul consilierilor să apară şi alte nedumeriri şi motive de lungire la nesfârşit a planurilor bisericeşti -, îmi doresc să finalizăm discuţiile în această problemă, ca să se treacă la etapa următoare: proiect tehnic, documentaţii, avize, etc. (…) Atribuirea terenului se face cu respectarea legislaţiei în vigoare, respectiv Legea nr.489/2006 privind cultele religioase şi prevederile Codului Civil. Propun ca terenul să fie atribuit pe o perioadă de 40 de ani.”                                

Comisiile de specialitate ale Consiliului Local, prin analiza cărora a trecut chestiunea transferului de teren din domeniul public în folosinţa Bisericii au fost cele cu numărul 1 şi 3, respectiv Comisia de activităţi economico-financiare, administrarea domeniului public şi privat comunal, amenajarea teritoriului şi urbanism şi Comisia de activităţi social-culturale, culte, învăţământ, sănătate, familie, muncă şi protecţie socială, protecţie copii, tineret, sport. Prima îi grupează pe aleşii Cristian Şipoteanu, Bogdan Dorobanţu, Florian Pătraşcu, Iulian Duţă şi Dorinel Oprescu, iar din cealaltă fac parte Liviu Neagoe, Liviu Cioacă, Marciel Palaghiu, Costel Copăescu şi Ion Tudor. 

Din partea Comisiei nr.1, Florian Pătraşcu a anunţat emiterea unui aviz negativ, pe motiv că proiectul impune o suprafaţă mai mare. Carenţă rezolvată, potrivit conducătorului localităţii, prin reducerea numărului scaune al viitoarei trapeze de la 108 la 84, pentru ca diferenţa de teren să fie folosită pentru amenajarea camerei mortuare.  “E.M.”

The most visited gambling websites in The UK