Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Verdeaţa din centru, măcelărită, în numele unei regenerări urbane cu betoane

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1085

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_August_2412_Clipboard18.jpgCe n-a distrus omida păroasă în centrul Câmpulungului, unde spaţiul verde a căpătat prematur un maroniu autumnal, în lipsa tratamentelor aplicate de lucrătorii de la Spaţii Verzi, avertizaţi din vreme de Ministerul Agriculturii în privinţa invaziei de paraziţi, au distrus constructorii din Piaţa Primăriei. Curioasă regenerarea asta urbană prin căsăpirea arborilor şi arbuştilor ornamentali, deşi verdele înseamnă viaţă şi adevărata regenerare. Nu betonul, nu griul, nu piatra urâţică, montată într-un centru istoric departe de a-şi fi recăpătat strălucirea prin această amenajare nereuşită. Cu siguranţă, e mai bine decât ce a fost, dar la generaţia tânără, şcolită, nu merg teoriile plafonaţilor mulţumiţi că se face. Pentru cei care au văzut lumea civilizată, contează cum se face, nu că se face, pentru că, în final, calitatea primează. Mai cu seamă că cele 6,4 milioane de lei, preţul investiţiei din Piaţa Primăriei, înainte de aplicarea majorării solicitate de firmele asociate, sunt taxele şi impozitele noastre. Stadiul lucrării care a depăşit într-un an trei termene de execuţie acceptate de Liviu Ţâroiu este unul extrem de întârziat. Deşi nu s-a finalizat spaţiul din faţa „blocului rechinilor”, efectivele de muncitori s-au întins cu săpăturile în faţa Muzeului Municipal Câmpulung, afectând cu zgomot şi praf şi afacerea dulce din vecinătate. Parcă nu-ţi mai intră pateul ori îngheţata care scârţâie între dinţi, din pricina mizeriei produse în faţa instituţiei de cultură văduvită, la fel ca Judecătoria, de orice rămăşiţă de clorofilă, eliminată în favoarea betonului, bănuim, care va înconjura edificiul. 

După Grădina Publică, cel mai mare dezastru cauzat naturii, dispus de autorităţi, povestea se repetă în zona Primărie - Judecătorie - Muzeu  

Dacă din curtea vilei de peste drum au fost măcelăriţi brazii şi tuile, ca să i se vadă afaceristului proprietar averea imobiliară, de ce n-ar proceda la fel conţopiştii statului? Mai ales că există precedentul cu Grădina Publică, un experiment trist, căruia i-au căzut victimă peste o sută de arbori, şi găunoşi, şi sănătoşi, ca să fie plantaţi în locul lor nişte ierburi anemice, ajunse după cinci-şase ani la stadiul de băţ bolnăvicios, lipsit de puterea confraţilor supravieţuiţi măcelului. Ce pretenţii de umbră să ai de la pomişorii care bine măcar că rezistă! De frumoasa operă verde a lui Istrate Rizeanu s-a ales praful, la fel de puţinele oaze vii din zona Primăriei, prin decizia unor primari lipsiţi de calităţi de ctitori, îngenuncheaţi în faţa unor afacerişti care prosperă turnând beton, nu plantând “buruieni”. Între Judecătorie şi Primărie nu mai e strop de umbră după degajarea de arbori a spaţiului fost verde, înlocuit cu acelaşi deprimant gri, din belşug în această amenajare tristă şi dezamăgitoare. 

Aceeaşi soartă a avut-o, săptămâna trecută, cu o continuare în această săptămână, verdeaţa din faţa Muzeului Municipal. După ce, cu câteva zile înainte, drujbele au retezat nişte tui sănătoase şi în Piaţa Primăriei. Plantele ornamentale, pe care le ştiam parcă dintotdeauna în faţa edificiului cultural, nu mai sunt. Departe gândul că erau îmbătrânite, căci n-aveau niciun semn de boală acei arbuşti crescuţi pe orizontală, nu pe verticală, aşadar, nicio şansă să pice pe cineva la vreo furtună! Nu numai că erau inofensivi, dar erau foarte frumoşi, îmbogăţind cu coroana lor generoasă spaţiul verde din faţa Muzeului. Au scăpat ordinului de a răscoli terenul doi arbori, ceilalţi fiind tăiaţi fără milă: gardul viu, buxuşii şi restul arbuştilor care umpleau şi răcoreau intrarea în instituţie. 

Acceptăm ideea de transformare, care nu este nu este niciodată plăcută când se lasă cu distrugerea a ceva care nu deranjează, dar parcă prea s-au pus cu toţii, şi Primăria, şi executanţii, pe fiece plăntuţă nevinovată, care e musai să dispară. Şantierul a afectat şi amplasamentul cerşetoarei de la „Iepuraşul”, lăsată fără postamentul măcinat, care a şi fost scos, pentru realizarea unei împrejmuiri, sperăm, diferită de estetica zidului de la Big. Bătrâna, care, pesemne, scoate un bănuţ frumos nelăsându-i să înghită pe clienţii patiseriei, şi-a mutat „sediul” lângă unul dintre teii de pe trotuar, cu vedere spre tranşeele din faţa Muzeului. M.B.

The most visited gambling websites in The UK