Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

În lipsa unei gestionări durabile a pădurilor, dezastrele cauzate de inundaţii se vor înmulţi

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 613

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iulie_2400_Clipboard14.jpgÎn ultimii zece ani, Fundaţia “Conservation Carpathia” a depus toate eforturile în a pune bazele în Sud-Estul Munţilor Carpaţi a celui mai pare proiect privat de conservare a pădurilor din Europa. Astfel, viziunea Fundaţiei “Conservation Carpathia” este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în Sudul Carpaţilor româneşti, care să permită desfăşurarea proceselor evolutive naturale. De asemenea, fundaţia se implică şi în crearea unei economii verzi în jurul Munţilor Făgăraş, în beneficiul naturii şi a oamenilor.

Vizavi de dezastrul de la Rucăr, fundaţia, în calitate de proprietar de păduri, a trimis un comunicat în care precizează: „Tăierea pădurilor, din ultimii 20 de ani, în zona Rucăr, judeţul Argeş, alături de schimbările climatice, sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural la care am fost martori zilele trecute. Ploile torenţiale de vineri, 5 iulie, ne-au arătat consecinţele activităţilor forestiere realizate în ultimii ani în pădurile din apropierea comunei Rucăr, iar victimele acestui eveniment nefericit sunt localnicii şi turiştii. De-a lungul timpului, Fundaţia “Conservation Carpathia” a tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu potenţialele consecinţe ale activităţii forestiere desfăşurate în mod iresponsabil în zonă. În contextul actual, îşi oferă sprijinul autorităţilor locale şi comunităţii rucărene în remedierea cât mai rapidă a problemelor cauzate de viitură, punând la dispoziţie excavatoarele fundaţiei, dacă există această nevoie. De asemenea, după evaluarea pagubelor produse asupra gospodăriilor din zonă, fundaţia îşi manifestă intenţia de a ajuta familiile păgubite în refacerea caselor afectate. Între anii 2004-2011, în zona bazinului superior al Văii Dâmboviţei au avut loc tăieri neconforme legislaţiei şi reglementărilor silvice, care au dus la dispariţia pădurilor pe mai mult de 1.500 hectare de teren forestier, pe teritoriul administrativ al Văii Dâmboviţei. În apropierea localităţii Rucăr, în bazinul Râuşorului, au fost afectate de tăieri neconforme în trecut aproape 500 de hectare de păduri. Efectele exploatărilor forestiere necontrolate poate fi văzut urmărind nivelul aluviunilor din lacul de baraj Sătic, judeţul Argeş; lacul este aproape colmatat, adică blocat de aluviuni, care sunt generate de spălarea pământului fertil de pe versanţii Văii Dâmboviţei. Fundaţia “Conservation Carpathia” a sesizat autorităţile în legătură cu aceste aspecte, în nenumărate rânduri, încă din anul 2010. Pădurea joacă un rol important în asigurarea unor nevoi esenţiale vieţii, însă şi în asigurarea securităţii şi siguranţei comunităţilor locale din imediata lor apropiere. Aici vorbim despre serviciile ecosistemice de reglare, cum le numesc ecologiştii, adică tot ceea ce fac pădurile pentru a asigura viaţa aşa cum o cunoaştem noi: printre altele, filtrarea unei ape curate, stocarea carbonului, fixarea solului în faţa eroziunilor şi alunecărilor de teren, protecţia în faţa inundaţiilor. Prin tăierea iresponsabilă şi lipsită de un plan pe termen mediu şi lung de refacere a pădurilor, riscăm să devenim vulnerabili în faţa fenomenelor naturale extreme tot mai prezente în cotidian. Orice acţiune de acest gen poate fi considerată un atentat la siguranţa oamenilor şi la integritatea acestora, iar autorităţile ar trebui să aibă acest lucru în vedere. Soluţiile existente sunt gestionarea durabilă a pădurilor şi reconstrucţia ecologică a zonelor distruse.” “E.M.”

 

The most visited gambling websites in The UK