Menu
TRAFIC

Au câştigat banii la Tribunal, dar au primit doar o parte

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2879
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/1748/educatie.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/1748/educatie.jpg'

educatie.jpgDezinteres pentru drepturile salariale ale profesorilor câştigate în instanţă?
Restituirea unor drepturi băneşti ale profesorilor, câştigate în instanţă, făcută doar pe hârtie, a nemulţumit mai multe cadre didactice în activitate sau ieşite la pensie, de la noi, din oraş. Itinerariul acestor bani face ca întreg procesul să fie unul anevoios, iar ceea ce profesoriilor li se cuvine de drept se blochează pe drum. Cine este vinovat pentru aceste întârzieri? Guvernanţii, ministrul Educaţiei, funcţionarii Primăriei, managerii şcolilor sau contabilii lor? În încercarea aflării unui răspuns, am fost plimbaţi de la o instituţie la alta, pentru ca, în final, să descoperim că nimeni nu-şi asumă aceste greşeli. Mai explicit, Legea 293/2011 a bugetului statului pe anul 2012 prevede ca plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, se face trimestrial. Mai precis, anul trecut, cadrele didactice aflate în această situaţie ar fi trebuit să primească 5% din întreaga sumă, în patru luni, restul banilor urmând să fie restituiţi până în 2016, eşalonat.

“Cineva trebuie să plătească pentru greşeli”

Livia Irimescu, fostă profesoară la Şcoala „Theodor Aman” şi la Şcoala de Muzică şi Arte, ieşită la pensie în 2010, este unul din cazurile enumerate anterior. În august şi septembrie, aceasta şi-a primit banii, dar, în lunile octombrie şi noiembrie, ei s-au pierdut pe drum, la Şcoala „Theodor Aman”, iar la cea de-a doua unitate de învăţământ, ultima lună, la fel, motivaţia fiind că nu mai sunt bani. „Cazul meu este mai special, pentru că, având două norme, am de luat în jur de 800 de milioane, o sumă mare. Zilele trecute, am dat telefon la şcoli, dar mi-au spus că nu au fonduri şi că aşteaptă. La Şcoala nr. 1, Şcoala nr. 3, Liceul Pedagogic au dat toţi banii. Contabilul de acolo a ştiut să gestioneze foarte bine aceşti bani. Banii au existat, ori au plătit ore suplimentare cu ei, categoric ceva s-a întâmplat cu ei. Am sunat la Primărie şi mi s-a explicat că mai sunt şi alte şcoli care nu au primit bani şi că la prima rectificare se vor da banii. Am întrebat să ştiu şi eu motivul pentru care nu primesc aceşti bani. Mi-au spus că sunt diferite cheltuieli, că este posibil ca directorul şi contabilul să nu fi prevăzut la începutul anului în buget şi aceste sume, dar, în opinia mea, acest lucru înseamnă că nu eşti un manager şi un contabil bun. Cred că sunt profesorul cu cei mai mulţi bani de recuperat, probabil că, dacă voi trăi până în 2016, nici măcar atunci eu nu pot să spun să mi se recalculeze pensia. Dacă, din primul an, de când au început să dea banii, nu se ţin de cuvânt, dacă tot judeţul, tot oraşul nu ar avea, aş fi de acord, dar atâta timp cât unul ştie să-şi gestioneze banii şi alţii nu, cineva trebuie să plătească pentru greşeli. Contabilul, directorul de la şcoala respectivă să ştie să-şi onoreze obligaţiile pe care le au. Nu e doar cazul pensionarilor. Este cazul tuturor profesorilor care au pierdut, toţi sunt nemulţumiţi, doar că unii îndrăznesc să spună, alţii nu. Dacă ceilalţi au o vârstă şi mai speră, oricare crede că va trăi cât mai mult, în cazul pensionarilor, nu e cazul să-şi bată joc. Nu este vorba că murim de foame, nici nu vorbesc în numele altora, dar este un drept al meu.”, ne-a spus Livia Irimescu.

Pensia calculată la salariu tăiat

Profesoară de arte plastice, din 1974, până în 2010, anul pensionării, Livia Irimescu a mai pierdut şi alte drepturi ieşind la pensie cu suma calculată la salariul de acum doi ani. „Momentan, nu se poate face nimic, trebuie să aştept până va fi virată toată suma. De la şcoală mi s-a spus că opresc numai impozitul şi sănătatea, nu opresc şi impozitul pentru pensie, aşa că aceşti bani nu se vor adăuga la pensie. Eu doar am primit în cont nişte sume, nu mi-au trimis nimic să văd ce mi s-a oprit sau nu. Mă izbesc încă o dată de o lege care este complet aiurea în ţara asta. O colegă de-a mea de facultate, aceeaşi facultate, aceleaşi gradaţii, aceleaşi norme, cărţile noastre de muncă sunt identice, ea la Şcoala de Artă din Buzău, ea iese cu pensie de 17 milioane, eu cu pensie de 13 milioane. De ce? În afară de faptul că în alte oraşe din aceeaşi ţară pensiile sunt diferite, nici măcar acum, pe perioada asta de 5 ani, nu ne primim banii atunci când spun, nu avem nicio siguranţă că ni se dau. Vreau să ştiu cine este de vină şi cine este de vină să fie tras la răspundere. Trebuie să fim conştienţi de ceea ce facem, să fim corecţi, să fim cinstiţi, să ne comportăm normal unii cu ceilalţi.”, ne-a mai spus fosta profesoară de arte plastice.

Nu s-au luat în considerare toate hotărârile judecătoreşti când s-a prevăzut bugetul şcolii

Contactată telefonic, Coralia Palade, directoarea de la Şcoala „Theodor Aman”, a justificat întârzierea banilor prin faptul că unele hotărâri judecătoreşti au venit după ce a fost prevăzut bugetul şcolii. „În ianuarie, s-au cerut sumele necesare pentru aceste hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru toţi profesorii angajaţi şi foşti angajaţi ai şcolii, însă hotărâri judecătoreşti irevocabile au venit şi în luna iunie 2012, nu aveam de unde să anticipăm că vor mai veni. S-a plătit toată suma de la Primărie venită de la Minister pe aceste hotărâri pe care le-am solicitat în ianuarie, restul sumelor se vor da în anul 2013, sperăm ca, în februarie, să rezolvăm această situaţie. Suma iniţială pe care noi am cerut-o nu a acoperit toate hotărârile judecătoreşti, pentru că ele au venit şi în anul 2012. Sumele se cunosc şi, cu siguranţă, se vor aloca la începutul acestui an. Nici de ei nu a depins, probabil, nu ştiu ce s-a întâmplat.”, ne-a spus directorul şcolii.
Motivaţia contabilului de la Şcoala nr. 7 şi Scoala de Artă şi Muzică, Antonela Enache, este aceeaşi, că nu ar fi avut bani pentru aceste hotărâri. Cu toate acestea, la alte şcoli din oraş, profesorii şi-au primit drepturile. Care este, oare, misterul? „Fondul alocat pentru plata hotărârilor judecătoreşti a fost mai mic decât valoarea hotărârilor judecătoreşti. Nu ştiu suma solicitată de alte şcoli. Noi am plătit exact în valoarea bugetului alocat la începutul anului trecut. Pe parcurs au mai venit hotărâri, valoarea a crescut, noi am făcut solicitări de suplimentare a bugetului pentru hotărâri, nu s-au făcut, pentru că a venit rectificare pe minus la buget. Cât am avut, atât am plătit. Cât ni s-a alocat, atât am dat. La Şcoala de Artă s-au dat trei tranşe. Trebuie să plătim în anul 2012, 5% din valoarea hotărârilor, s-a plătit 3,75%, mai era o tranşă de plătit. Să sperăm că în bugetul care se va aproba, noi am făcut solicitarea de prindere şi a restanţelor. Vin sume specificate pentru fiecare articol bugetar în parte. Nu se poate face plata salariilor dacă banii sunt pentru hotărâri judecătoreşti.”, ne-a spus contabilul celor două şcoli.

Primăria dă vină pe Minister că nu a alocat toţi banii

De la Primărie am aflat că la Şcoala Gimnazială  „Theodor Aman” s-au alocat 709.000 lei, din care 33.000 lei pentru hotărâri judecătoreşti, iar la Şcoala de Artă şi Muzică, 417.000 lei, din care 22.000 lei pentru hotărâri judecătoreşti. Iniţial, directorul economic Gheorghiţa Nestor ne-a spus că singura instituţie de învăţământ care nu a primit toţi banii pe aceste hotărâri judecătoreşti este Colegiul Naţional “Dinicu Golescu”, unde nu s-a prevăzut corect estimarea. De aici rezultă că, practic, contabilul de la şcolile care sunt subiectul sesizării nu ar fi cerut bani suficienţi de la Primărie, deci pisica este aruncată în curtea instituţiilor de învăţământ în cauză.
„Tot ce s-a cerut la hotărâri le-am dat în limita bugetului aprobat. Nu e problema mea, e problema şcolii, şcoala trebuie să-şi facă socotelile conform legislaţiei în vigoare şi să solicite, astfel încât să achite drepturile pe care le au de achitat. Dar eu ştiam numai de „Dinicu” că nu s-au achitat tot. Nu ştiam că Şcoala nr.7, Şcoala de Muzică nu au luat tot. Eu nu pot să gestionez un oraş întreg, de asta sunt acolo oameni cu funcţii de conducere să gestioneze lucrurile. Eu ceea ce cer unităţilor respective vizavi de cuantum, atât le dau. Au fost diminuări cu 87.000 lei pe hotărâri judecătoreşti. Eu  a trebuit să tai de la anumite unităţi şcolare, în procent, că nu tai după bunul meu plac. Nu ţin minte ca Şcoala 7 să fi rămas cu restanţă.”, ne-a spus directorul economic.
Tot de la Primărie am aflat că în lunile aprilie, mai şi noiembrie, s-au făcut adrese către D.G.F.P. Argeş în vederea suplimentării bugetului pentru hotărârile judecătoreşti pentru tot Municipiul Câmpulung, ceea ce a inclus şi solicitările Şcolii de Artă şi Muzică în sumă de 10.000 lei (conform adreselor nr. 182/31.10.2012, nr. 187/19.04.2012, nr. 213/11.05.2012) şi Şcolii „Theodor Aman” în suma de 46.000 lei (conform adreselor nr. 508/19.04.2012, nr. 583/11.05.2012 şi 1336/31.10.2012). La ultima rectificare bugetară efectuată în baza OUG 61/2012 şi adresei D.G.F.P Argeş nr. 106579/05.11.2012, rectificarea pe hotărâri judecătoreşti la capitolul „Învăţământ” a fost pe minus 87.000 lei pe unitate administrativ teritorială, conform informaţiilor furnizate de Primărie.
„În această situaţie, nu numai că nu am putut suplimenta bugetul cu solicitările unităţilor şcolare, dar am fost obligaţi să şi diminuăm procentual bugetul în funcţie de sumele aprobate unităţilor de învăţământ care nu aveau plăţi efectuate la data rectificării pe procent ce a fost aplicat bugetului aprobat anterior. Precizăm că nu există criterii de prioritizare la alocarea sumelor către instituţiile de învăţământ, acestea fiind tratate egal, în funcţie de sumele alocate şi aprobate de la bugetul de stat.”, a fost răspunsul primit de la Primărie.
Dacă ar trebui să tragem o concluzie, urmând firul încurcat al banilor care nu au ajuns la profesori, nu prea găsim logica, deşi matematica este o ştiinţă exactă. Banii veniţi de la Minister au fost mai puţin cu 87.000 de lei, dar, chiar dacă ar fi venit toţi, solicitările şcolilor către Primărie nu au inclus toate hotărârile judecătoreşti din anul 2012, doar că majoritatea proceselor câştigate de profesori datează unor ani anteriori. Cine este de vină pentru această situaţie?

The most visited gambling websites in The UK