Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Turişti blocaţi la Cuca din cauza furtunii

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1382

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_August_2414_Clipboard01.jpg

O ploaie torenţială, care a durat în jur de 45 de minute, a făcut ravagii, luni după-amiază în mai multe zone din masivul Iezer - Păpuşa. Cursurile de apă au ieşit din matcă, provocând inundaţii, în timp ce pe versanţi s-au format viituri de mari dimensiuni care au smuls copacii din rădăcini şi au generat alunecări de teren şi căderi masive de bolovani. Prăpădul cel mai mare s-a înregistrat în zona dintre cabanele Cuca şi Voina, unde mai multe persoane au rămas blocate cu autoturismele.

Salvaţi de pompieri şi jandarmi

Era aproximativ ora 17.00 când cerul s-a întunecat dintr-o dată, nori negrii aducători de furtună ridicându-se ameninţători deasupra masivului Iezer - Păpuşa. N-a mai durat mult şi a început furtuna. A fost o adevărată rupere de nori, cu precipitaţii abundente care au măsurat 25-30 de litri pe metrul pătrat, iar în unele zone aversele au ajuns chiar la 50 de litri pe metrul pătrat. După câteva minute, apele s-au revărsat de pe versanţi şi au pornit-o la vale, distrugând totul în calea lor. Drumul forestier care leagă Cabana Voina de Cabana Cuca a fost rupt în două locuri de o puternică viitură, formată pe unul dintre izvoarele râului Târgului. În plus, în zonele cu pricina, porţiunile din drum care nu au fost roase de ape au fost blocate de bolovanii prăvăliţi de pe coastă. Patru autoturisme, în care se aflau nouă persoane, au rămas blocate câteva ore în apropierea Cabanei Cuca, până când au intervenit echipaje de pompieri şi jandarmi montani. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Şi în zona Cabanei Ursa Mică, din Nucşoara, un autoturism în care se aflau 4 copii şi 2 adulţi a rămas împotmolit din cauza drumului afectat de o viitură. A intervenit un echipaj cu o autospecială de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi un echipaj de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş.

În urmă cu zece ani, tot pe drumul spre Cabana Cuca, am întâlnit o situaţie similară. Furtuna a surprins atunci peste 30 de turişti, aflaţi fie la cabana amintită anterior, fie în drum spre Voina. După ce s-a potolit ploaia, circa 20 dintre ei, printre care şi un grup de copii, de la un club de înot din capitală, aflat în cantonament la Cabana Voina, au reuşit să treacă de apele învolburate şi să ajungă pe un teren sigur. Au fost preluaţi de cadrele medicale de pe cele trei ambulanţe ajunse în zonă, însă, din fericire, nu au fost probleme de sănătate. Două autoturisme, un Opel Agila şi o Dacia 1310, au fost surprinse de viitură în timp ce coborau de la Cuca şi au rămas blocate în apă, printre bolovani. Alte patru maşini au reuşit să treacă cu bine de zonele afectate, însă au mai rămas blocate la Cabana Cuca alte trei autoturisme. Tot la Cuca au mai rămas în jur de 15 persoane, majoritatea proprietari şi ocupanţi ai celor trei maşini. Voluntari din cadrul SVSU Lereşti s-au deplasat în zonă pentru a ajuta la evacuarea turiştilor, dar şi pentru a încerca să repare porţiunile de drum distruse de viitură, astfel încât să poată ieşi la liman şi cele cinci maşini blocate.

În vara anului 1999, la poalele masivului Iezer - Păpuşa a mai avut loc o astfel de dezlănţuire a furiei naturii, dar la o scară mult mai mare. Atunci, viiturile au distrus drumurile spre cabanele Cuca şi Bătrâna, pe porţiuni de sute de metri, acestea fiind multă vreme impracticabile. Mai mult, apele s-au revărsat cu furie şi în zona cabanei Voina, măturând zeci de maşini şi corturi aflate pe malurile râului. Viitura a ajuns la vremea respectivă până la terasa cabanei Voina, iar maşinile şi corturile întâlnite în cale au fost duse până în apropierea barajului Râuşor. Turiştii abia s-au salvat, refugiindu-se la Cabana Voina, însă o bătrână din Braşov şi-a găsit sfârşitul în apele învolburate, cadavrul acesteia fiind găsit a doua zi în lacul de acumulare Râuşor. Alex BARBU

The most visited gambling websites in The UK