Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Sfârşit luminat al unui mandat întunecat

Magda BĂNCESCU

Face ce face Ţâroiu şi ne bagă la bănuieli că ceva nu miroase bine la ideile cu care ajunge în Consiliul Local. Deşi insul are valizele la uşa Primăriei, de mai bine de două săptămâni, de când a pierdut puterea, a fost străfulgerat de gândul de a accelera o procedură de licitaţie, care nu mai era treaba lui s-o ţină. Pentru ce este zorul? Pentru iluminatul public. V-am mai informat, pe măsura picurării informaţiilor din guşuliţa zgârcită a autorităţilor corigente la capitolul comunicare, că Liviu Ţâroiu a plănuit - şi i-a şi reuşit - să prindă bani europeni pentru modernizarea reţelei învechite şi consumatoare ca la balamuc. Care frige zdravăn buzunarul public, motiv pentru nişte edili nepăsători la disconfortul produs de a ne lăsa în beznă, seara, mult după lăsarea întunericului, iar dimineaţa, mult înainte de luminatul de ziuă. Aşa-i că vă scoate din sărite obrăznicia responsabilului de la „butoanele” reţelei, care aprinde şi stinge lumina când vrea el?! Pardon, aşa este reglat să funcţioneze sistemul, astfel ni s-au justificat întârzierea cu care se aprind becurile seara şi rapiditatea cu care se sting dimineaţa. L-a durut în cot pe Ţâroiu de sutele de femei, angajate la cablaje, care parcurg pe jos drumul spre şi de la serviciu, bâjbâind în negura de nepătruns fără  lanterne la îndemână ori farurile maşinilor, cu ajutorul cărora dibuie pe unde calcă.   

În fine, să sperăm că, odată instalat un primar atent cu oamenii şi odată trecută reţeaua, în totalitate, pe lămpi LED, care consumă mult mai puţin, nu vom mai orbecăi pe străzi cufundate în întuneric, mai ales în perioade cu zile scurte şi nopţi lungi, cum sunt cele de toamnă-iarnă. Reabilitarea infrastructurii de lămpi stradale a Câmpulungului este o certitudine. Uniunea Europeană va aloca municipiului nostru un milion de euro, dar ne pune condiţii. Prima condiţie a fost ca Primăria şi oraşul să aibă un serviciu de iluminat public. Carenţă rezolvată, doar pe hârtie, în această primăvară, când Liviu Ţâroiu a adus în Consiliul Local hotărârea de înfiinţare a acestei structuri. Mai mult ca sigur, subiectul a scăpat atenţiei publice, deoarece, pe 30 aprilie, când s-a votat aşa ceva, ne aflam în plină stare de urgenţă, COVID-ul pătrunsese de o lună şi în Câmpulung, iar lumea, îngrozită de marea foamete, făcea, într-o turbare, provizii de făină, ulei, zahăr şi mălai. Cui îi păsa de iluminatul lui Ţâroiu? Putea să-l şi vândă, nu doar să-l concesioneze. 

Aşadar, din primăvară, avem, în teorie, un serviciu de iluminat public. Discuţii au fost, dacă vă aduceţi aminte, încă de anul trecut, când primarul era înfierbântat să angajeze opt inşi (!) - un şef, un inspector, un maistru, un şofer şi patru muncitori -, toţi salariaţi ai Primăriei. Brigada asta, căreia să-i zicem „de lucru” , denumită pompos „serviciu”, n-avea cu ce lucra, căci dotarea cu utilaje lipsea cu desăvârşire. Plus că-i trebuia autorizările de rigoare pentru lucrul pe stâlpii de iluminat ai Câmpulungului, care, conform grilelor de personal ajunse de vreo două ori în Consiliul Local, toamna trecută, se făcea cu mâna goală. Într-un final, Ţâroiu şi-a retras singur propunerea de a înfiinţa serviciul Primăriei, cu o „târlă” de salariaţi, nebugetaţi salarial, nemaivorbind de restul condiţiilor de funcţionare. În 2019, când şeful Executivului forţa înghesuirea celor opt pe statul de funcţii al instituţiei, avea un argument pe care îl repeta obsesiv: A.N.R.S.C. era cu bocancul pe gâtul Primăriei, presate să-şi facă un serviciu propriu, altfel era amendată şi para-amendată. 

În realitate, n-a amendat-o nimeni, numai că serviciul trebuia creat, altfel UE nu s-ar fi uitat la noi, ca solicitanţi de fonduri nerambursabile pentru modernizarea reţelei. În stare de urgenţă şi în stare de isterie cauzată de pandemie, Ţâroiu a trecut printr-un Consiliu distanţat în faţa tabletelor defecte hotărârea de înfiinţare a serviciului de iluminat public. Cu un singur angajat, care trebuia să pregătească transferul de la stat la privat. Asta pentru că Executivul a decis delegarea de gestiune, în locul gestiunii directe. 

Delegarea de gestiune înseamnă concesionare în favoarea unui operator privat. Probabil că vă gândiţi la acelaşi la care se gândeşte şi Ţâroiu. Care, în această săptămână, în loc să-şi strângă amintirile, pentru dezinfectarea biroului în care se va instala Lasconi, a trântit în şedinţa extraordinară documentaţia de licitaţie. Şi nu erau “decât” 204 pagini, toate legate de iluminatul public! Numărate! Ce te face să izbucneşti în râs este momentul expedierii roabei de maculatură. Cu câteva ore înaintea şedinţei, în condiţiile în care vechii aleşi nu studiau mapele de şedinţă nici când aveau pe sfert din cantitate şi o lună de lectură la dispoziţie. 

Votul pe marginea celor 204 pagini îi trebuia lui Liviu Ţâroiu ca să poată da startul licitaţiei, pe care a justificat-o astfel. UE obligă localităţile care n-au operator pentru iluminatul public să-l găsească în 90 de zile de la semnarea contractului de finanţare. La data extraordinarei trecuseră 10. Cele 80 rămase păreau un răgaz suficient, chiar dacă se iveau contestaţii la licitaţia pentru concesionarea iluminatului. Şi cu toate acestea, Ţâroiu, care insista că a propus un „lucru rapid şi bun”, dădea impresia de agitaţie pentru pornirea procedurii de achiziţie cât mai era el pe la Primărie. Şi tot îi dădea înainte că „avem un termen foarte scurt”, deşi trei luni nu erau, totuşi, trei zile. 

De ce bănuim că urmărea şi de data aceasta un interes? Pentru că nu stătea nimic în picioare din ce argumenta. Întrucât a venit vorba despre asumarea răspunderii, în caz că le contesta cineva alegerea firmei pe baza criteriilor aprobate de fostul Consiliu, Ţâroiu a sărit numaidecât că, vezi Doamne, „o parte dintre noi vor fi şi în următorul Consiliu!” În următorul Consiliu va fi o cantitate neglijabilă. „Îmi asum ceea ce mi-am propus şi ceea ce se poate face se poate corecta ulterior. Dar procedura trebuie să demareze!”, a fost screamătul patetic al unui om nevindecabil de aranjamente. 

De demarat, licitaţia va demara după instalarea oficială a Elenei Lasconi în funcţia de primar. Noul primar va alege operatorul. Nu Ţâroiu, care nu mai este altceva decât cineva mic, mic de tot, în Consiliul Local.

Evenimentul Muscelean