Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cel mai mare rău pentru primăriţa Lasconi: Ţâroiu viceprimar

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2104

Magda BĂNCESCU

Perspectiva în care Liviu Ţâroiu ar putea fi coechipierul Elenei Lasconi te face să te cutremuri de spaimă, realizând că ne aşteaptă încă patru ani rataţi într-o asemenea formulă dezastruoasă. Remember mandatul 2004-2008, în care Călin Andrei şi Sorin Buta, primar şi viceprimar, au ajuns cu bălăcăreala din birourile Primăriei în faţa camerelor tv, fără ruşine pentru oameni şi respect pentru funcţie. Că se certau ca două ţaţe era treaba lor, dar au sabotat şi puţinele intenţii de lucru de la acel moment. Au fost patru ani teribili, urmaţi de alţi opt care n-au adus cine ştie ce armonie între primarul Călin Andrei şi Liviu Ţâroiu. Dar măcar în public nu s-au porcăit, iar în culise s-au ocolit, Ţâroiu reclamând, nu o dată, după prăbuşirea lui Andrei, că a fost ţinut departe de contractele Primăriei. Şi, în special, de „Kretzulescu”. Să nu uităm anul bătăii pe „ciolan” între Ţâroiu şi David, doi interimari, ca primar şi viceprimar, care au ţinut-o într-o telenovelă greţoasă, cu plângeri la instanţă, cu schimbat de birouri, cu cotrobăit prin sertare, după ilegalităţi, cu animozităţi cărora nu le-a rezistat nici fostul secretar, dominat de patimi politice într-atât încât ajunsese pensionarul să împroaşte cu „nesimţiţi” în dreapta şi în stânga. Când venea pe la şedinţele din anul alegerilor şi Grigore Stănescu, cu zecile de angajări electorale, circul declanşat făcea să roşească de ruşine până şi atmosfera cârciumii de la Turn. 

După o legislatură liniştită, graţie şireteniei lui Ţâroiu de a-şi lua un adjunct uşor de confundat cu o statuie, s-ar putea reinstala războiul de acum 15 ani. Chiar mai rău de atât, căci Elena Lasconi a anunţat că va şti toată ţara dacă cineva va încerca vreo stratagemă de sabotare a bunului mers al treburilor în timpul administraţiei sale. Cel mai mare rău care i se poate întâmpla primăriţei, în momentul învestirii sale în funcţie, este să se aleagă cu Ţâroiu viceprimar. Doamne, fereşte! de o asemenea perspectivă cumplită, care echivalează cu accentuarea declinului Câmpulungului. Chiar dacă Elena Lasconi nu este tipul războinic, stăpânind destul de bine arta diplomaţiei. 

Probabil că aţi ascultat-o, în numeroasele intervenţii televizate la posturile naţionale, cât de elegantă a fost în exprimare la adresa colectivului Primăriei, despre care ştie foarte bine ce fel de oameni îl compun. Dar niciodată n-a folosit cuvinte dure la adresa viitorilor subalterni, cu care - este conştientă şi ea - nu va face treabă. Mai mult de excesiv de blândul „plafonat”, de parcă nici n-ar fi vina lor că s-au plafonat, n-am auzit din gura primăriţei într-o caracterizare a celui mai înjurat personal din Câmpulung, căruia salariile i-au fost aduse la nivelul scârbei faţă de cetăţean. Cu toată firea ei înţelegătoare, Lasconi nu va conlucra cu Ţâroiu. Nu va schimba nimic în Câmpulung cu Ţâroiu în Primărie. Şi nici în Primărie nu va schimba nimic, căci, văzându-şi şeful la birou, trepăduşii actuali vor fi încurajaţi să persiste în vechi şi dăunătoare obiceiuri.

Viceprimarul va fi produs, mai mult ca sigur, de o alianţă politică. Elena Lasconi nu-şi poate instala un om din propriul partid, întrucât cei şapte din USR PLUS sunt izolaţi politic de frăţia dirijată de Liviu Ţâroiu. Acesta din urmă are şapte voturi asigurate: patru de la PSD şi trei de la POL, care, cu toată orientarea de dreapta, are o dragoste de stânga, pentru fostul primar, în sprijinul căruia, de altfel, s-a şi angajat în cursa electorală. Decizia stă în mâna PNL, care a demonstrat, ani şi ani la rând, o trainică legătură cu PSD. PSD şi PNL n-au fost niciodată opozante la Câmpulung, de aceea ne vine greu a crede că se schimbă dintr-o dată obedientul PNL, acceptând să revină la conducerea municipiului, cu un viceprimar alături de Elena Lasconi. Concesie pe care noul primar va fi nevoit să o facă, pentru a nu da nas în nas, la serviciu, în fiecare dimineaţă, cu reacţiunea.

Îi aducem aminte lui Zaharia un titlu de material electoral, care îi aparţine: „Nemulţumiţi de primarul în funcţie, câmpulungenii se orientează către profesorul Nicolae Zaharia”. Păi, dacă-i aşa, să nu nemulţumim mai tare câmpulungenii, că vin parlamentarele şi se supără mai rău pe PNL! Zaharia, despre care avem convingerea că este altfel decât David, Ionescu şi State, are ocazia să arate că n-a servit minciuni câmpulungenilor. Altele în afara sondajului fabricat la cort, care l-a scos primar pe strada lui. Mai ţineţi minte ierarhia PNL? Zaharia - 31%, Ţâroiu - 27%, Lasconi - 23%. Iar la Consiliul Local: PNL - 29%, PSD - 24%, POL - 14%, USR - 12%. Jenant, nu? Marja de eroare nu poate fi invocată la o asemenea făcătură!   

Liberalii au nimerit, totuşi, nişte procente. La primar, cei 23% nu i-a avut Lasconi, ci Ţâroiu, distanţat mai mult decât o cere COVID de cei 55,7% ai câştigătoarei. Iar dacă alegerile ar fi durat toată noaptea, reuşea şi Zaharia să atingă jumătate din estimarea colegilor de partid. Aşa, cu secţiile închise la nouă seara, a rămas la 14,5%. La Consiliu, singurul scor nimerit de PNL este cel al POL. Şi în sondaj, şi la alegeri, Oamenii Liberi au scos 14%, chiar 14,5%. Restul previziunilor… gogoşi demontate prin vot: USR PLUS - 30,5%, PSD - 21,9%, PNL - 18,7%. Şi când te gândeşti că PNL, la Câmpulung, cu toată popularitatea naţională a USR PLUS, chiar avea şanse de câştig, graţie Elenei Lasconi, pe care au refuzat-o cu îngâmfare, ca şi când n-ar fi fost de nasul lor. Să fim realişti, USR-iştii sunt în Consiliu - şi şapte la număr! - doar datorită Elenei Lasconi. Fără ea, nu se apropiau nici de treptele Primăriei.          

După gluma proastă cu care şi-au încheiat campania, liberalii ar putea să înceapă să arate seriozitate la şedinţa de depunere a jurământului de către aleşi, ocazie cu care se alege viceprimarul. Liviu Ţâroiu mizează, fireşte, şi pe voturile PNL, care i-a permis să facă ce-a vrut în ultimii patru ani. Rămâne să vedem ce e mai important pentru PNL: să uneltească, împreună cu PSD-iştii, împotriva primăriţei şi a Câmpulungului sau să-şi pregătească omul pentru 2024 din postura de viceprimar.

The most visited gambling websites in The UK