Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cu acelaşi primar înţelegător cu constructorul, bulevardul nu va fi gata în următorul mandat

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 397

Magda BĂNCESCU

„Ghiveciului” de evenimente din prima zi a săptămânii, care, pentru pietoni, a însemnat o deplasare prin centru cu nasul lipit de ceafa „tălpaşul” din faţă, i-a pus moţ şantierul de pe bulevard. Era, oricum, încălcată obligaţia de „distanţare socială” prin suprapunerea primei zi de şcoală cu o sărbătoare religioasă, care aduce la oraş musceleni împiedicaţi să trebăluiască în gospodărie. Plus că era luni, cea mai nevrotică zi a săptămânii, cu „viituri” de clienţi la bănci, companii de servicii şi magazinele cu „de-ale gurii”. Cu pensiile şi salariile proaspăt intrate în cont, toată lumea achita daravelele lunare, îmbulzeala, aşteptarea şi nervii nervoşi fiind formula unei zile ratate. Pe carosabil, maşină lângă maşină, pe trotuare, cetăţean lângă cetăţean. „Omor” şi la terase, graţie şcolarilor şi liceenilor aşteptaţi de patroni să resusciteze un sector în comă, de când cu pandemia. Balamucului i-a pus capac „geniul administrativ” al decidentului şef, care a trântit bomboana pe carcaletele urban, în clocot la ora la care a trimis utilajele pe teren, pentru a rade de pe faţa pământului Bulevardul „Pardon”. Praful împrăştiat vârtos de utilajul care a scurmat pietonalul n-a alungat nici ocupanţii băncilor, nici plimbăreţii, nici taraba cu cârmâzuri, cu toţii profitând de ultimele zile de viaţă ale arterei-emblemă a oraşului. Noroc că se mişcă demolatorii cu grijă, ca să nu ne dea ameţeli văzându-i brusc în celălalt capăt!                  

Câmpulungeni încântaţi, dar şi câmpulungeni şocaţi la vederea lamei muşcând asfaltul aleii rămase, parţial, fără gardul viu, conform proiectului, care îl înlocuieşte cu unul din inox. Încântaţi sunt, mai mult ca sigur, aceiaşi concetăţeni satisfăcuţi şi de băltoaca cu ţâşnitori de lângă Primărie, piesa de greutate a unei investiţii sterpe, cu un singur avantaj pentru imaginea ultracentrală a târgului. Dispariţia scobiturilor în care îşi juleau condurii invitaţii primarilor permanent cu scuzele la purtător: ne pregătim de reabilitare. Reabilitare care, bat-o focul, nu s-a încheiat nici după 15 ani de pregătiri, urmaţi de doi de opintiri ale constructorului, dator cu încă 3% din proiect, după cum aflăm din confesiunea „croşetată” de PR-ul de campanie al primarului.

Mai numeroşi decât încântaţii sunt contrariaţii de distrugerea bulevardului cu două săptămâni înainte de alegeri. Ai curaj să inviţi la urne alegătorul cu ochii plini de simbolul într-o ruină care-ţi devastează sufletul, nu numai ca nostalgic. Ci şi ca finanţator prudent al lucrării, păţit o dată cu Piaţa Primăriei, un fiasco batjocorit de nişte amatori agreaţi de primar, din motive pe care nu le mai dezvoltăm. De silă. Împrospătăm din povestea reluării lucrării de amenajare a Bulevardului „Pardon” printr-un proiect separat, extras din investiţia mare a lui Călin Andrei, un mic amănunt. Şi anume că, în momentul în care Liviu Ţâroiu, ajuns primar, a hotărât să „atace” reabilitarea urbană pe bucăţi, Bulevardul „Pardon” avea o durată care se încadra perfect în a doua jumătate a mandatului 2016-2020. Mai precis, dacă investiţia, cu tot ce-i trebuia - aprobare, avizare, proiectare -, debuta la timp (şi timp a fost, slavă Domnului!, berechet), termenul de finalizare pica exact în iunie 2020. 

Altfel spus, dacă se lucra cu cap şi cu oameni serioşi, primarul avea ocazia să inaugureze bulevardul în plină campanie electorală. Autoritatea contractantă a ales, însă, să continue bufoneria cu acelaşi partener, care îţi inspiră o întrebare firească: dacă pentru a încheia lucrarea în Piaţa Primăriei, posibil de executat în şase luni, cum s-a angajat, i-au trebuit doi ani, oare, în cât timp va termina Bulevardul „Pardon”, estimat de proiectant la doi ani?! Patru? Ne îndoim. Ne alimentează suspiciunea „iuţeala” cu care patronii Răuţoiu, răsfiraţi în cele trei firme câştigătoare, au început lucrul pe bulevard. La trei săptămâni distanţă de emiterea ordinului de începere, anunţat de Liviu Ţâroiu pe 25 august! Pentru primarul candidat conta enorm ca excavările şi defrişările să se fi produs de atunci, pentru ca şocul să fie diminuat, iar imaginea demolării să fie înlocuită cu cea a începerii amenajării. 

Or ne vine greu a crede că, în săptămâna alegerilor, gata, începe pavarea cu granitul combinat cu motive populare, care va stârni emoţii şi lacrimi patrioţilor locali! Parcă era vorba că vor fi întrebaţi câmpulungenii - cei care au o părere avizată în domeniul esteticii urbane - ce nuanţe de piatră naturală se potrivesc bulevardului. Căci chinezii ăştia fabricanţi de compozit - „gresia” ordinară din Piaţa Primăriei - merg masiv pe gri, nuanţa poluării de la ei de acasă. 

Pe 25 august, când primarul a sunat adunarea pentru presă, ne-a aburit cu finalizarea pietonalului până la sfârşitul anului. Şi tot până la sfârşitul anului era programată să intre în lucru şi reţeaua de apă, care trebuie înlocuită şi pe Negru Vodă, şi pe Republicii. Asta se întreabă şi unii cetăţeni care au ţinut minte previziunile irealiste servite de primar: or fi terminând bulevardul până la sfârşitul anului? Să fim serioşi! Ţinând cont cine sunt constructorii, avem o strângere de inimă că rămânem cu anii cu râmătura în centrul Câmpulungului. Nu-i nimic, că se asortează cu Hotelul Regal, altă dărăpănătură care nu face cine ştie ce rău regenerării urbane imaginată de Coşa şi executată de Răuţoiu. 

Ideea este că investiţia în centru - bulevard + Negru Vodă + Republicii - a început cu trei luni mai târziu faţă de data la care putea fi încheiată. Nădejdea de a vedea bulevardul reparat - aşa cum va fi, tăiat, scurtat, cu tei mai puţini, cu fier în loc de verdeaţă - stă în alegerea altui primar. Alt primar, care nu va avea de ce să ţopăie după cum cântă Răuţoii, bănuim că va ajunge cu ei la judecată, ca să-i determine să vină la muncă. 

The most visited gambling websites in The UK