Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Logo

Oamenii noi ai PSD

Magda BĂNCESCU 

Exceptându-l pe Mugurel Minciună, opţiunea PSD pentru Primăria Cetăţeni, pentru care, cel mai probabil, nu găsea altul mai potrivit, întrucât acesta vine din administraţia publică a Câmpulungului, partidul a schimbat candidaţii în mai toate comunele în care nu are primar. Ar mai fi o excepţie, la Poienarii de Muscel, unde PSD lasă impresia de resemnare în faţa lui Banzea, punându-l să-şi măsoare forţele cu el pe unul învăţat să piardă în faţa liberalului. Să aruncăm un ochi peste cifrele de acum patru ani, care motivează decizia social-democraţilor de a alege alţi combatanţi pentru 27 septembrie. 

La Albeştii de Muscel, în 2016, PSD n-a făcut nicio „brânză” cu profesorul Ionel Marius Stoica, plasat cu voturile la nicio treime din cât a scos liberalul Manta. Până la învingător, plecat ca favorit, perdantul PSD i-a avut în faţă şi pe contracandidaţii PAM şi PMP, aşadar, Stoica a scos pentru partid un ruşinos loc 4, ca să vă daţi seama cât de diluată este social-democraţia într-o comună adjudecată de dreapta, la precedentele alegeri. Ce face PSD ca să capete avans? Îl scoate de la naftalină pe Năftănăilă! Asta-i bună de tot! Să zornăi în urechile electoratului purcoiul de tinichele aninate de coada unui condamnat pentru fraudarea fondurilor APIA, bani europeni, care nădăjduieşte la reabilitare prin votul consătenilor. Deşi, mai mult decât spălarea onoarei, imboldul este dulcele gust al banului statului aflat la discreţie, care dă dependenţă. Încă o dată se confirmă preferinţa PSD pentru primari lipsiţi de teama de a pune mâna… 

Nici Manta n-a fost ferit de probleme cauzate de aceeaşi păcătoasă combinaţie de interese incompatibile: funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Crescători de Animale şi Proprietari de Păduri, de la care i s-a tras şi lui „Năftă”. Şapte ani au durat frecuşurile cu ANI prin instanţă, în cazul lui Manta, din 2012 până în toamna lui 2019, când a câştigat războiul cu Integritatea. 

Alegerile din 2020 îi regăsesc pe coechipierii de odinioară în tabere politice rivale. Rivali chiar şi în instanţă, căci Ionel Năftănăilă şi PSD au ripostat, la Judecătorie şi Tribunal, împotriva lui Cătălin Manta, cu o contestaţie la hotărârea Biroului Electoral de Circumscripţie Albeştii de Muscel. Acţiune respinsă la Câmpulung, apoi retrasă la Piteşti, prin renunţarea apelanţilor la acţiune. Interesant meciul, aşteptăm rezultatul. Cât despre candidatul din 2016, pe profesorul Ionel Marius Stoica îl găsim pe locul 17 pe lista PSD Câmpulung, unde, la fel ca acum patru ani, face figuraţie.   

Următoarea localitate din Muscel, în ordine alfabetică, în care PSD nu are primar este Bughea de Jos. Data trecută, social-democraţii au sperat că vor avea efect rugăciunile părintelui Toader pentru consoarta preoteasă, directoarea şcolii din comună, care voia să fie şi primăriţă. Maria Toader a scos jumătate din voturile secretarului Tănăsescu, ales primar şi fără partid. Dacă Tănăsescu nu mai candidează, cum se aude, speculaţie întreţinută şi de maniera în care îşi face campanie viceprimarul Bogdan Oancea, PSD câştigă alegerile la Bughea de Jos. Vicele ocupă poziţia 1 pe lista partidului, urmat de preoteasa Maria Toader, care acceptă să fie şi viceprimăriţă. Toate proiectele Primăriei, iniţiate de Tănăsescu, sunt dezvoltate şi prezentate în serial de viceprimarul Oancea, care fructifică munca în echipă, fără vreo reacţie din partea „şefului”. 

Bughea de Sus este comuna în care PSD şi restul se pot învoi de la alegeri. De ce? Priviţi scorul din 2016: Nicolae Tarbă, de la PNL - 79,5%, Dragoş Florin Beldugan, de la PSD - 19%, cu rotunjire. În 2020, PSD-iştii l-au convins pe Ion Şain să se facă de râs în faţa primarului în funcţie, rămâne de văzut la ce diferenţă de procente. 

Dragoslavele, a doua mare ruşine încasată în 2016 de PSD, după mandate bune la conducerea localităţii, pierdute cu un rezultat catastrofal. Locul 4 pentru Sorin Liviu Morel, candidatul de la acea vreme, învins de PNL, ALDE şi PSRO (Partidul Social Românesc, cu care nu este exclus ca lumea să fi confundat Partidul Social Democrat). Cetăţeanul acesta, Morel, a reuşit un sfert din voturile liberalului Băcioiu, căruia PSD îi opune, în 2020, pe altcineva: Laurenţiu Militaru. Un tânăr de 43 de ani, la fel ca Bogdan Oancea.

Nume nou şi la Schitu Goleşti, unde PSD îl aruncă în luptă, fără şansă, pe Grigore Boghez, despre care bănuim că e unul şi acelaşi cu Grigoriţă Boghez, actual ocupant al unui loc în Consiliul Local şi preşedinte al Partidului Ecologist Român, organizaţia comunală. PSD a avut şi are în continuare probleme în găsirea unui om capabil să restabilească puterea social-democrată într-o comună care, la fel ca Dragoslavele, era în mâna PSD. După retragerea lui Palaghiu, torturat de coşmarurile cu DNA, în 2016, PSD-iştii au asudat de pomană încercând să-l convingă pe secretarul apolitic Tudorel Vasile Miriţă să li se alăture. N-a fost chip să-l atragă, fiind mai convingători liberalii. La Schitu s-a văzut că lumea alege omul, nu partidul, căci pentru electorat au devenit rapid istorie mandatele PSD, cam aride în materie de investiţii. Acum patru ani, opozanţii lui Miriţă au mers în alegeri cu Solomon, bătut de i-au sărit fulgii! 72% Miriţă, 16% Solomon, care, după un an de mandat, a văzut mai avantajoasă relaţia cu Primăria din postura de patron de firmă câştigătoare de contracte, decât consilier de opoziţie. 

Diferenţă de scor asemănătoare şi la Poienarii de Muscel. În 2016, liberalul Banzea a obţinut 75%, iar social-democratul Chiţu, 15%. În 2020, PSD merge tot cu omul de afaceri Gheorghe Galileu Chiţu, care n-a avut şi n-are nicio şansă în faţa primarului. Dar măcar ştie să piardă. 

Aşteptăm cu interes scorul de la Ţiţeşti, care i-a dat ceva emoţii liberalului Savu în 2016, când PNL a câştigat încă o primărie PSD-istă, condusă de Florian Rizea, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Rezultatul a fost strâns: Gheorghe Savu - 48%, Ionuţ Nicolae Boteanu - 45%. Al doilea a candidat din postura de viceprimar şi şi-a păstrat funcţia şi în mandatul următor. PSD are, în 2020, un candidat pe nume tot Boteanu, dar Florin. 

PSD vine cu noutăţi şi la unele dintre primăriile aflate în “ograda” sa, unde primarii fac un pas în spate în faţa fiilor, fiicelor, cumnaţilor: Davideşti, Hârtieşti, Mihăeşti, Vultureşti, Valea Mare, pe care le lăsăm pe altă dată.     

 

Evenimentul Muscelean