Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Campanie cu teamă

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 611

Magda BĂNCESCU

Campania electorală va fi un duel al proiectelor. Deşi câmpulungenii sunt alergici la termenul „proiecte”, după demonstraţii ratate, plătite cu sute de miliarde de lei vechi. Aceasta este strategia PNL, al cărui candidat şi-a propus să nu critice prestaţiile actualei administraţii a municipiului, care a făcut un pic mai mult, dar la fel de prost ca precedenta. Nu e nicio diferenţă de „calitate” între batjocura lăsată în urmă de firma din Alba Iulia şi mediocrul neîncheiat de constructorii noştri din Muscel. La fel ca fostul coechipier Călin Andrei, Liviu Ţâroiu se plânge că n-are cu cine discuta. Deşi raţiunea alegerii unor executanţi de „acasă” asta a fost: că ai de unde să-i iei, că ai cu cine te înţelege, că ai pe cine trage de mânecă. Ca să fim martori, la final de mandat, ai pleoştirii entuziasmului primarului, de la începutul lucrărilor, care lasă să se înţeleagă că patronii colaboratori l-au sedus şi abandonat. Poate, iubitoarele de telenovele varsă lacrimi la palavrele autorităţii contractante care, chipurile, îi aşteaptă la şedinţe cum aşteptau navetiştii rata în stare de urgenţă.

Deşi candidatul nr.1 livrează un material de campanie ofertant pentru adversari, lucrări scumpite dubios în timpul derulării, executate mizerabil, întârziate excesiv, care au topit avuţia Câmpulungului, rămas complet fără rezerve, partidul de opoziţie adoptă o poziţie curioasă. Lăsăm în urmă ce-a fost şi ne concentrăm pe proiectele noastre. Altfel spus, PNL are proiecte atât de bune, încât vor distrage atenţia de la rateurile PSD şi ale primarului său. Doamne, fereşte! Păi, îi faceţi cumva campanie lui Liviu Ţâroiu?! Din nou?! Încercarea noastră de a obţine un răspuns onest pe tema lui preferată de la profesorul Zaharia, căruia îi apreciem bunele intenţii de a le face educaţie câmpulungenilor prin frumos, prin istoria şi arhitectura de altădată, a eşuat cu succes. Candidatul PNL Câmpulung, un om pe care nu-l prinde „mocirla” în care se bălăcesc inclusiv unii dintre colegii săi de partid, şi-a început - de fapt, şi-a construit - expozeul de la conferinţa de presă pe calităţile culturale ale oraşului. Pe care le speculează electoral, de altfel, şi inculţii din politica locală, care nu dau doi bani pe moştenirea batjocorită în complicitate cu analfabeţii din rândul constructorilor. 

Dacă tot a vorbit despre atuurile trecutului, care au potenţialul de a dezvolta un turism cultural la Câmpulung, am avut curiozitatea de a afla cum vede el, ca istoric, ca om „tobă de carte”, finalitatea proiectului de reabilitare urbană. Are centrul acesta aşa-zis „regenerat” un magnetism suficient de puternic încât să ajute oraşul istoric Câmpulung Muscel să trăiască din turism cultural, cum se întâmplă cu localităţi similare ale Europei?! N-are! Şi n-are, pentru că prestaţiile ridicol de superficiale ale unor specialişti în betoane, care au pus în teren un proiect banal, nu te poartă în trecut. N-are farmec, nu încântă, nu atrage. E o lucrărică adepistă şi atât, pe care, oricât de indulgent ai fi, n-ai cum s-o consideri parte a unui proiect menit să aducă turişti.    

Probabil că Zaharia a interpretat întrebarea noastră drept o provocare de a-l ataca pe primar, de vreme ce s-a grăbit să spună că el nu este cârcotaş şi că nu e omul care, în momentul în care s-a făcut ceva, să înceapă să critice. Şi noi nu voiam decât părerea unui profesor de Istorie - nu a unui politician candidat la Primărie -, care vede şi simte altfel decât restul esteticul rezultat dintr-o investiţie îndoielnică, nedemnă de o zonă-monument de importanţă maximă. Nu ne aşteptam să auzim de la Zaharia şi nu numai de la el, de la oricare alt candidat, că Ţâroiu şi constructorii lui de casă şi-au şters bocancii pe aerul boem promis şi că şi-au bătut joc de banii câmpulungenilor prăpădiţi pe o spoială penibilă. Dar a nu spune nimic, cât de puţin deranjant… nici măcar ceva în genul că finalul nu e cum te aşteptai, ca să nu se înţeleagă nici că e bine, nici că e prost… Sau că era loc de mai bine, dar deja ai criticat primarul, că n-a făcut suficient de bine.

A-ţi critica adversarul, într-o campanie electorală, nu înseamnă a face balamuc sau mahala politică. La fel ca Zaharia, nici noi nu vrem circ, căci am avut destul în Consiliul Local, încheiat cu un consens deplin la vot. Şi noi apreciem aceleaşi calităţi pe care directorul de la „Dan Barbilian” aşteaptă să le vadă de la contracandidaţii săi (la Ţâroiu nu le va vedea sigur): bun simţ, civilizaţie, limbaj educat, respect reciproc. Dar nu se poate să dai impresia - căci în mintea lui, mai mult ca sigur, gândeşte la fel ca noi, că lucrările foste şi actuale sunt nişte bazaconii - că închizi ochii la erori severe, care înfrâng bunul gust şi corectitudinea execuţiei, sub pretextul că nu eşti cârcotaş. Trebuie să fii, când banii oamenilor se duc pe porcării. De aceea am spus de atâtea ori că ne trebuie un primar curajos. Dar nu curajos la furat, ci curajos în a spune lucrurilor pe nume. Curajos ca să dea de pământ cu corupţii, cu leneşii, cu impostorii şi restul „faunei” penale întreţinute în jurul lor de primarii Câmpulungului.

Atitudinea temătoare a lui Nicolae Zaharia are, evident, legătură cu rezultatul alegerilor. Dacă el pierde şi Ţâroiu câştigă, are nevoie şi de primar, şi de PSD. De primar, pentru fondurile necesare şcolii. De PSD, ca să-l menţină în funcţia de director.

PS: Pentru politicienii care au impresia că orice remarcă defavorabilă constituie un atac pentru un viitor efect publicitar, rândurile de mai înainte exprimă pură dezamăgire că şi acestei campanii îi lipseşte „focul”. 

The most visited gambling websites in The UK