Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

PSD ne „surprinde” cu candidaţii

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 558

Magda BĂNCESCU

Agitaţia stârnită de mesajele de campanie ale Elenei Lasconi, singurul candidat care i-a introdus pe câmpulungeni în atmosfera alegerilor, îi dezmorţeşte pe PSD-işti. Nu suficient încât să-i opună un comportament electoral la acelaşi nivel sau la aceeaşi intensitate, bizuindu-se, probabil, pe victoria „lu’ şefu’”. Sau „ne rezolvă şefu’ locurile” şi la aceste alegeri şi probabil că pentru jumătate dintre actualii aşezaţi la masa Consiliului aşa va fi. Nu mai mult. Ce înseamnă dezmorţirea PSD Câmpulung? O adunare generală, cum impropriu a denumit preşedintele executiv Ţâroiu manifestarea restrânsă, programată luni seara - deşi ziariştii participanţi la conferinţa de presă i-au sugerat, ironic, termenul „congres” -, pentru desemnarea candidaţilor. PSD face, aşadar, prima mutare, anunţând oficial intraţii în cursa pentru Primărie. La precedentele evenimente de acest fel, stabilirea candidaţilor coincidea cu prezentarea lor publică, întrucât PSD-iştii şi-au ţinut adunările cu ziariştii de faţă. Şi asta pentru că formalitatea social-democrată a însemnat tot timpul consens deplin, cu aplauze, urări şi felicitări. Şi, mai ales, cu acceptarea propunerilor partidului care, mai mult ca sigur, are oamenii stabiliţi.

Aceeaşi armonie şi-ar fi dorit-o candidatul nr.1 şi în această perioadă pre-electorală. Cel puţin, asta s-a înţeles dintr-o remarcă nepotrivită, pe care primarul nu şi-a reţinut-o la conferinţa de presă pe tema incineratorului de leşuri. Lecturaţi următoarea frază, ca să vedeţi cum gândesc „mamuţii” politicii locale, pe care îi deranjează că Elena Lasconi, şi femeie, şi venită din afara oraşului, şi „gălăgioasă”, are „tupeul” să tulbure frăţia candidaţilor bărbaţi, înţeleşi la alegeri să se dea la o parte din faţa cui trebuie să câştige. „E clar că se vede (!) că vine din afară şi nu face parte din municipiul nostru, că între partide, la nivel de Câmpulung, am fost mai puţin agresivi unii faţă de alţii.”, este cugetarea alambicată şi ridicol de primitivă a unui ins ajuns în pragul a 70 de ani, care trădează o combinaţie bătrânicioasă între patriotism local ipocrit, misoginism ieftin şi teamă. Cum îndrăzneşte cineva care nu e „de la noi” şi care mai e şi femeie pe deasupra, o dată, să vină „la noi”, ca să preia conducerea oraşului şi, a doua oară, să strice liniştea campaniilor monotone, cu contracandidaţi îngenunchiaţi în faţa primarului în funcţie?! 

Gândirea înapoiată a emitentului acestor elucubraţii ne determină să reluăm o idee nerecunoscută de vanitoşii locului: Câmpulung a fost ctitorit, dezvoltat, modernizat, împins către lumea civilizată, de la începuturi, până astăzi, de oameni care n-au avut obârşie câmpulungeană. Dar care l-au iubit, spre deosebire de oamenii locului, care l-au distrus şi l-au furat. De asta pariem pe un om „din afară”, care, nefiind martor al dezastrelor provocate de oamenii locului, are curaj să creadă că târgul nostru batjocorit de băştinaşi chiar are viitor. 

Spre deosebire de Liviu Ţâroiu, noi nutrim la acţiune, cât mai multă acţiune, în campania electorală, căci ni s-a luat de sictirul politicienilor faţă de electorat, cutreierat cu o mânuţă de maculatură şi atât. Campanie înseamnă confruntare, nu împăcare cu un eşec previzibil în cazul majorităţii rivalilor lui Ţâroiu. Unde a văzut acesta agresivitate la contracandidata care îi inspiră frică… nu înţelegem, căci n-a făcut nimic deplasat până în acest moment. Înţelegem, în schimb, că s-a obişnuit el prea tare cu slugărnicia opozanţilor închipuiţi şi nu-i pică bine că a apărut cineva care nu vrea figuraţie la alegeri. 

La adunarea de luni nu vor fi acceptaţi decât maximum 20 de membri de partid, care vor avea de aprobat candidaţii şi preşedintele organizaţiei municipale. 20, pentru că e pandemie, nu pentru că atâţia au rămas activi la PSD Câmpulung, care, după zicerile executivului Primăriei şi al partidului, ca la fiecare alegeri, primeşte oameni noi. „Traseiştii”, căci nu vine nimeni de dragul de a sta pe tuşă, ci pentru a-şi face loc între eligibili. De asta vrem să vedem cine prinde primele cinci-şase locuri, despre care anticipăm că au potenţial de a le asigura ocupanţilor încă patru ani de păpat indemnizaţie de ales. „Mărgă” Blidaru, da, că e fostul viceprimar, Estera Stămoiu, da, că aduce votanţi de la spitale, Nora Bădescu, probabil că da, deşi îi ajunge un mandat în care i-a reuşit angajarea soţului la Primărie. Mai sunt pensionarii Sârbu, Stanciu, Iliescu şi reprezentantul „clasei muncitoare”, Dumitrache, un formator de opinie politică în rândul tablagiilor de la Poşta Vişoi, la ale căror servicii electorale nu vedem cum se va renunţa. Pană este şi el omul Spitalului, iar Cornel Băjan a fost mult prea mult de ajutor partidului, pentru ca acum să fie înlăturat pentru nou-intraţii despre care Liviu Ţâroiu spune că s-au regăsit în PSD. Iar de plecat, n-a plecat nimeni, nici măcar Dumitrescu, dar mai are timp s-o facă. Ţâroiu s-a ferit să spună dacă Dumitrescu mai figurează pe lista de consilieri, deşi nu mai niciun secret că Dumitrescu este tentat să-şi măsoare forţele cu primarul. 

Cert este că Liviu Ţâroiu este candidatul PSD. „N-au altul mai bun!”, împroşcă cu modestie primarul, care chiar e convins că altcineva nu putea mai bine şi mai mult decât a realizat el în patru ani. Acesta s-a referit la o mică piedică în calea ascensiunii către al doilea mandat, reprezentată de către un demers al ANI, care a pus câteva întrebări legate de nişte societăţi. Justificarea lui Ţâroiu despre firmele cu pricina, înfiinţate, dar nefuncţionale vreodată, a sunat a bolboroseală, din care nu s-a înţeles mai nimic. Doar că se pregăteşte un raport vizavi de persoana lui şi de nişte societăţi şi potenţiala legătură cu Primăria şi instituţiile din subordine. Legătură pe care primarul o exclude, de vreme ce firmele sale n-au funcţionat niciodată. Oricum, mult prea slabă găselniţa cu ANI, dacă, într-adevăr, se dorea zădărnicirea candidaturii lui Ţâroiu.

The most visited gambling websites in The UK