Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Oamenii cu adevărat de onoare pe care Primăria se face că nu-i vede

  • Written by Magda BĂNCESCU
  • Hits: 712

 

Păcat că n-avem la conducerea Câmpulungului oameni cu respect pentru valoarea umană şi profesională a unor concetăţeni, care ne fac să ne simţim atât de neînsemnaţi pe lângă ei! Singura valoare apreciată de executivul şef este cea a banului, în rest, cultura, istoria, ştiinţa, care au avut şi au în continuare exponenţi în ţară şi în străinătate, din rândul câmpulungenilor, nu-l tulbură într-atât încât să şi-i dorească aproape măcar la aniversarea urbei. Liviu Ţâroiu avea ocazia să eclipseze cea mai reuşită festivitate a Zilelor Câmpulungului organizată în cei 11 ani de mandat ai lui Călin Andrei, prezentându-ne nişte „Cetăţeni de Onoare” cum de mult n-am mai avut la ceremonia oficială a sărbătorii noastre. Ar fi trebuit să-i dea idei pe acest subiect faptul că s-a aflat pe scenă, mai acum două luni, alături de două somităţi naţionale în domeniile de activitate în care şi-au construit cariere remarcabile. Unul a fost prof.univ.dr. Tiberiu Bratu, prodecanul Facultăţii de Medicină din Timişoara, fiul unor dascăli iluştri ai Şcolii „Oprea Iorgulescu”, Paula şi Ion Bratu, fost director al şcolii. Al doilea, prof.dr. Mircea Dragoteanu, doctor în Medicină Nucleară, la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie „Prof.Dr. Octavian Fodor” Cluj Napoca, Laboratorul de Medicină Nucleară, inginer electronist, licenţiat în Drept şi Jurnalism, doctor în Istorie. Dar, probabil, biografiile impresionante ale acestor personalităţi colosale cu rădăcini câmpulungene, care vorbesc despre locurile natale cu o emoţie care nouă ne lipseşte, n-au avut efect asupra şefului Executivului. 

Păcat, o spunem din nou, că şefii administraţiei locale nu s-au zbătut să aducă în faţa câmpulungenilor cetăţeni cu adevărat de onoare, din rândul celor realizaţi la nivele superioare ale domeniilor în care profesează. Ne vine greu a crede că municipalitatea le-a lansat o astfel de propunere, iar aceşti oameni de excepţie au declinat-o, după câtă apreciere li s-a arătat ca invitaţi la sărbătoarea şcolii absolvite. Cel mai probabil, Primăria nu se mai complică să desemneze notabilităţi, mulţumindu-se cu ce primeşte de la alţii. În 2019, a primit o singură nominalizare. Constantin Staicu, autorul regulamentului de atribuire a titlului de „Cetăţean de Onoare”, a recomandat-o pe profesoara pensionară Maria Chirtoacă, scriitoare locală, pentru care aleşii municipali nici măcar nu s-au obosit să vină la şedinţa de îndată de săptămâna trecută. 12 consilieri din 19 au manifestat respectul cuvenit faţă de proiectul de hotărâre referitor la personalitatea anului, dintre care unul chiar a votat împotriva acestuia. A fost opţiunea sa, deşi unul dintre motivele pentru care avem un regulament, după incidentul nefericit cu ciondăneala iscată de titlul refuzat de familia lui Constantin Ciotei, îl constituie tocmai eliminarea surprizelor neplăcute. Adică în Consiliul Local să ajungă subiectul tratat cap-coadă la comisia de selecţie, după contactarea şi acceptul nominalizatului, ca să existe siguranţa că acesta se va şi prezenta la festivitate ca să-şi ridice distincţia. Şi că aleşii, în unanimitate, sunt de acord cu propunerea înaintată, bazată pe un dosar de activitate solid. 

Aici iarăşi este o problemă. După ce că Primăria nu gândeşte ea cele mai îndreptăţite şi meritorii personalităţi, pentru a fi recompensate cu titlul şi simbolurile municipiului, nu-şi bate capul nici cu întocmirea documentaţiei - care nu este cine ştie ce efort deosebit - atunci când primeşte recomandări de la alţii. De pildă, consilierul Dumitrescu l-a propus, verbal, cu repetiţie, pe doctorul Cătălin Copăescu, insistând că n-are niciun interes personal legat de această personalitate a vieţii medicale. Din nou avem un doctor renumit la nivel naţional, ignorat de autorităţile locale, pe motiv că n-au avut la dispoziţie dosarul său. De a cărui întocmire, teoretic, ar fi trebuit să se ocupe autorul propunerii, care merită felicitat numai pentru că a gândit-o. Medicul câmpulungean Cătălin Copăescu este, după cum aflăm studiindu-i CV-ul, singurul Chirurg de Excelenţă din România în chirurgia metabolică şi bariatrică, având dublă certificare, europeană şi americană. Fondator al Chirurgiei bariatrice laparoscopice din România, medicul cu origini câmpulungene conduce singurul Centru de Excelenţă în Chirurgie metabolică din Estul Europei. Nu ne-ar ajunge această pagină de ziar ca să-i enumerăm titlurile, premiile naţionale şi internaţionale, distincţiile şi acreditările, proiectele de cercetare, studiile al căror autor este, organizaţiile şi asociaţiile al căror membru este. Iar Primăria noastră n-are dosar ca să justifice acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare”! Ruşinos, dar deloc nespecific Primăriei Câmpulung, ai cărei angajaţi, învăţaţi să copieze de la alţii, au fost încercaţi, de data asta, de o lene teribilă când a fost vorba să apeleze la internet, pentru a descărca informaţii la îndemâna tuturor. De când se tot roagă Dumitrescu de Ţâroiu să-l aibă musafir la festivitatea Zilelor Municipiului pe doctorul Copăescu, se întocmea documentaţia de o sută de ori. Oare, nu era interesul tău, ca autoritate locală, să ai cei mai valoroşi câmpulungeni în cea mai importantă zi a oraşului?! Hai să mai săltăm puţin nivelul ceremoniilor cu oameni de calitate, oameni rar văzuţi sau deloc la evenimentele publice ale Câmpulungului, asta pentru că n-au fost invitaţi niciodată. În locul „ciorbiştilor” de carieră, care nu ratează niciun praznic comunal. 

În schimb, municipalitatea ratează oameni deosebiţi, cărora le-a refuzat, cu intenţie ori din neglijenţă, decernarea titlului. În 2014, din câte ne amintim foarte bine, la ultima ceremonie găzduită de Călin Andrei ca primar, înaintea condamnării, protopopul, pe atunci, Eugen Matei se angaja şi el ca, în anul următor, să fie autorul unei nominalizări cu totul speciale. N-a vrut să-l deconspire pe cel avut în minte, dar din descrierea realizată medicului care a asistat naşterea a mii de copii, invitaţii au înţeles la cine se referea liderul Bisericii muscelene. La Nicolae Ţuluca, doctor în Ştiinţe Medicale, medic primar, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie atâta amar de vreme. Un medic iubit, calitate care îi înnobila mai mult cariera îndelungată. În 2014, medicul Ţuluca avea 90 de ani. A mai trăit trei ani, până în 2017, răgaz în care Primăria a nesocotit dorinţa lui Eugen Matei, care, după ce i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat la Protopopiat, s-a retras din viaţa publică şi nu şi-a dus planul la sfârşit. Primăria era obligată să preia această idee excelentă şi s-o opună în practică, dar n-a făcut-o.                

Suntem convinşi că a existat un refuz total de a o desemna pe Elena Ion Arnăuţoiu „Cetăţean de Onoare”, deşi, de cel puţin doi ani, de când tot se insistă public să fie onorată suferinţa ultimei supravieţuitoare a rezistenţei anticomuniste, Liviu Ţâroiu n-a avut urechi să audă. Putea să se conformeze acestei rugăminţi şi în 2016, şi în 2017, dar n-a vrut. Iohannis a putut s-o decoreze pe câmpulungeanca noastră. Lui Ţâroiu îi cădea mâna dacă o făcea.

The most visited gambling websites in The UK