Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Debut editorial la Cercul Militar Gabriel Anghelescu a lansat volumul „Ostaşi musceleni în Războiul pentru Întregirea Neamului - Regimentul 70 Infanterie”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1237

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_41.jpgSala mică a Cercului Militar din Câmpulung a găzduit, vineri, cu începere de la ora 15.00, lansarea volumului „Ostaşi musceleni în Războiul pentru Întregirea Neamului - Regimentul 70 Infanterie”, autor Gabriel Ion Anghelescu, fiul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Ion Anghelescu. În paginile acestei cărţi regăsim întreaga istorie a Regimentului 30 Infanterie, care a fost înfiinţat pe 1/14 aprilie 1914, ca o unitate de rezervă a Regimentului 30 „Dorobanţi” Muscel, cu reşedinţa la Câmpulung.

Prefaţa volumului, scrisă de directorul Muzeului Judeţean Argeş

Au fost alături de Gabriel Ion Anghelescu la debutul său editorial viceprimarul municipiului Câmpulung, Şerban Mărgărin Blidaru, secretarul Primăriei, Ramona Simion, directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea, comandantul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN, lt. col. Ovidiu Nicolae Stănescu, locţiitorul comandantului Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, lt. col. Gabriel Biţă, judecătorul Adriana Caplan, sora autorului, Ion Anghelescu, tată acestuia, dar şi alţi invitaţi: oameni de cultură, ziarişti, istorici, muzeografi. „Suntem onoraţi că domnul director al Muzeului Municipal, împreună cu autorul, au ales ca locaţie pentru lansarea acestei cărţi Cercul Militar Câmpulung. Ţinând cont şi de subiectul acestui volum, noi, militarii din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte, suntem mândri şi onoraţi de acest eveniment, deoarece, după cum bine ştiţi, în locaţia unde ne desfăşurăm activitatea la ora actuală au funcţionat  Regimentul 30 Dorobanţi şi Regimentul 70 Infanterie. Noi suntem continuatori ai tradiţiilor militare ale acestor două mari unităţi şi, cu mândrie, vom aduce un pios omagiu ori de câte ori avem ocazia înaintaşilor noştri, fiind mândri că îi avem ca exemplu de urmat în ceea ce înseamnă să-ţi faci datoria, cu dăruire şi abnegaţie, faţă de ţară.”, a precizat lt. col. Gabriel Biţă.

Directorul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu, nu a putut onora, din motive obiective, invitaţia la această lansare de carte, a cărei parte introductivă a scris-o, însă, a transmis mesajul său celor prezenţi prin intermediul aplicaţiei Skype. „Este o onoare şi o bucurie să pot intra în legătură cu dumneavoastră. Vreau să-mi exprim regretul că nu pot fi prezent la Câmpulung, din motive obiective, aşteptăm o delegaţie importantă la Muzeul Judeţean Argeş. Aş vrea să-mi permiteţi şi mie să vă felicit şi să vă transmit sincere felicitări pentru frumoasa iniţiativă şi pentru toate eforturile depuse în vederea bunei organizări a manifestării, dar şi pentru volumul pe care astăzi îl lansaţi. A fost o onoare pentru mine să pot scrie prefaţa acestui volum, care este un pios omagiu adus înaintaşilor noştri, care, acum mai bine de 100 de ani, au făcut parte din acest regiment şi au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi apoi pentru unirea visului secular al românilor, pentru că, iată, suntem, şi nu întâmplător domnul director Alexandru Oprea a ales aceasta pentru lansare, suntem la câteva zile distanţă de una dintre cele mai importante sărbători pentru noi, toţi românii, data de 1 Decembrie. Aşa cum bine ştim, la 1 Decembrie 1918 s-a definitivat un proces istoric, s-a împlinit un vis secular, acela ca toate provinciile româneşti locuite de români să formeze un singur stat, Statul Naţional Unitar Român.”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Regimentul 70 Infanterie, desfiinţat în 1923

Cartea semnată de Gabriel Ion Anghelescu, intitulată „Ostaşi musceleni în Războiul pentru Întregirea Neamului - Regimentul 70 Infanterie” (1916-1918), este o istorie minuţios documentată, care ne ajută să descoperim şi să parcurgem împreună traseul glorios străbătut de vitejii ostaşi musceleni în Marea Conflagraţie, apărând cu ardoare, atât vetrele străbune de lângă Muntele Mateiaş, dar şi pe cele înşirate pe tristul drum al retragerii spre frontul de pe Siret sau din Moldova. „Tema pe care am ales-o privind Regimentul 70 nu a fost deloc uşor de realizat, pentru că în privinţa Regimentului 70 nu prea au fost materiale privind istoricul său. Singurele materiale care s-au găsit la arhivele militare din Piteşti sunt documentele privind jurnalele de război, începând cu crearea regimentului pentru a se trece la ofensivă. Cel mai important dintre toate a fost faptul că acest regiment a participat la cele mai importante evenimente, indiferent că a fost Dobrogea, unde, chiar şi acolo, la Turtucaia, chiar dacă au fost învinşi, ei au luptat cu abnegaţie. Şi în Oltenia acelaşi lucru l-au făcut. Au continuat şi aici, în zona Câmpulungului, la Lereşti şi Mateiaş, unde au reuşit să ţină pe loc trupele austro-ungare 45 de zile, ceea ce nu a fost deloc uşor în acea perioadă, mai ales că marea majoritate a luptătorilor erau oşteni din zonă, slab înarmaţi, dar care cunoşteau toate trecătorile, toate micile ascunzători. După cele 45 de zile, această unitate a fost nevoită să se retragă, dar cele mai mari pierderi, totuşi, această unitate le-a avut în timpul retragerii către Siret, acolo au fost măcinaţi permanent, nefiind cruţaţi, şi, într-adevăr, Regimentul 70 a fost nevoit să se unească cu Regimentul 62. Cei mai buni comandanţi pe care i-a avut acest regiment au fost colonelul Constantin Calotescu şi colonelul Grigore Grecescu. Ultimul, după război, a fost şi primarul oraşului timp de şase ani. Această unitate a demonstrat, chiar dacă a avut o viaţă scurtă, că ei pot ţine în frâu armate net superioare, cu toate că nu erau bine pregătiţi  şi aveau armament inferior. Chiar dacă regimentul a fost desfiinţat, în 1923, cu un decret, totuşi conducătorii de atunci ai ţării nu i-au uitat pe militari şi, înainte de desfiinţare, au reuşit să înmâneze cea mai mare distincţie militară, Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a.”, a menţionat autorul volumului.

Muzeul Municipal Câmpulung, păstrător al comorilor muscelene 

În demersul său de a aduce istoria Regimentului 70 Infanterie la „bun de tipar” Gabriel Ion Anghelescu a fost susţinut în permanenţă de conducerea Muzeului Municipal Câmpulung, acolo unde-şi desfăşoară activitatea profesională. „Mie mi se pare că, mai bine de un an de zile de când am avut această iniţiativă împreună cu domnul Gabriel Ion Anghelescu să încercăm să recuperăm un pic din tradiţia Regimentului 70, în primul şi în primul rând este un act de recuperare a istoriei. Era o datorie şi era absolut păcat de Dumnezeu ca taman Câmpulungul şi taman această zonă a Muscelului să nu aibă o carte dedicată Regimentului 70, pentru că dacă Regimentul 30 este mult mai bine documentat şi există mai multe jurnale de operaţiuni, există mai multe mărturii, Regimentul 70 a trecut oarecum într-un con de umbră în memorialistica militară, în memorialistica de război, nu şi datorită faptului că, totuşi, după retragerea tristă din 1916-1917 a fost unificat cu un regiment din Dâmboviţa, după care, în 1923, a fost desfiinţat. Dar faptul că a fost desfiinţat Regimentul 70 nu înseamnă că eroii şi faptele de armă ale soldaţilor nu ar trebui cumva consemnate. M-am bucurat foarte tare când am văzut această carte, prima dată în format digital, şi am încercat să o edităm şi să o prezentăm într-o formulă mai mult decât onorabilă, nu doar din punctul de vedere al calităţii conţinutului, ci şi al formei. Din acest punct de vedere cred că Muzeul Municipal Câmpulung mai face încă odată dovada faptului că încearcă să fie un păstrător al comorilor muscelene şi că încearcă, prin eforturile pe care le face în materie de identitate locală, să devină un adevărat promotor al istoriei locale. Nu în ultimul rând, deja este un eveniment de notorietate, este singurul muzeu municipal din ţara asta care a primit de la şeful statului o distincţie dedicată taman centenarului şi mă bucur foarte mult că s-au cuplat cele două evenimente.”, a subliniat directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea.

Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK