Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarul de la Stoeneşti n-are motiv să fie trist că nu poate îndatora comuna la F.D.I. UE dă bani pentru gaze!

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 769

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2507_17.jpgPrimarul de la Stoeneşti a pierdut asul din mânecă pentru campania electorală: reţeaua de gaz, pentru înfiinţarea căreia Paul Marin intenţiona să ia un împrumut prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Anul trecut, edilul se mândrea că este primul primar din Argeş, căruia i s-a aprobat o finanţare prin F.D.I. pentru introducerea acestei utilităţi în comună. Ceea ce trebuia să fie cea mai însemnată realizare a celui de-al patrulea mandat al primarului PSD s-a năruit prin desfiinţarea programului de creditare a administraţiilor locale din teritoriu. Vă amintim că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii n-a fost conceput să funcţioneze ca un finanţator filantrop cu primarii învăţaţi cu fonduri nerambursabile, cum sunt banii P.N.D.L. Ci acorda împrumuturi, pe care primăriile aveau posibilitatea să le ramburseze într-o perioadă lungă de timp. Socotelile făcute, în 2019, de primarul Marin arătau astfel: rata anuală achitată de comuna Stoeneşti în următorii 20 de ani se cifra la 445.000 lei, pentru stingerea unei datorii planificate de acesta la 8.896.316 lei. 

Aceasta era miza contractului semnat, în septembrie 2019, de Paul Marin, la Bucureşti, pentru „Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în satele Piatra, Stoeneşti, Slobozia, Bădeni şi Coteneşti”, contract cu termen de finalizare în 2039, când era plătită ultima rată. La momentul respectiv, şeful Executivului prezenta drept un succes obţinerea unei rate la jumătate din cât s-ar fi putut îndatora Stoeneşti - 843.000 lei, raportat la execuţia bugetară a ultimelor trei ani -, datoria neputând depăşi 30% din veniturile proprii.

Toate acestea sunt „istorie”, întrucât Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost desfiinţat. Spre binele Stoeneştiului şi al celor 14 primari din zona Muscel, printre care şi cel de la Câmpulung, aliniaţi la împrumuturi de la F.D.I., pentru drumuri, reţele de gaz şi de canalizare. Câmpulungul ceruse şi pentru modernizarea Secţiei de Oncologie, căci actuala lucrare face parte dintr-un proiect mai mare, care nu beneficiază de finanţare. 

Faptul că Paul Marin a pierdut sursa de finanţare pentru înfiinţarea reţelei de gaz nu constituie motiv să dispere. Dimpotrivă, îl îmbărbătează şi-l ajută cu un sfat chiar rivalul de la alegeri, Cătălin Iosifescu, incomparabil mai bine documentat decât subalternii primarului în domeniul finanţărilor europene. Liberalul îi anunţă pe primar şi pe angajaţii Primăriei, care, mai mult ca sigur, nu erau la curent cu informaţia, că a apărut Ghidul solicitantului pentru accesarea de fonduri europene în vederea dezvoltării reţelelor de distribuire a gazelor, prin P.O.I.M. - Programul Operaţional de Infrastructură Mare! 

„Sesiunea de depunere va începe pe 17 august 2020. Poate de această dată, cei din administraţia Stoeneştiului vor avea bunăvoinţa să încerce depunerea unui proiect pentru introducerea gazelor în localitate, deoarece proiectul de gaze prin F.D.I. - Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, cu care s-au lăudat un an întreg, prin toate mijloacele de comunicare, a fost o mare minciună. Doar bani cheltuiţi pe proiecte şi studii de fezabilitate! Dacă ne dorim cu adevărat gaze, acum e şansa noastră să implementăm un astfel de proiect prin fonduri europene!”, atenţionează Cătălin Iosifescu Executivul de la Stoeneşti să se pregătească în vederea accesării banilor de la Uniunea Europeană.

The most visited gambling websites in The UK