Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Problema urşilor continuă să dea mari bătăi de cap autorităţilor judeţene! Prefectul Emanuel Soare: „Avem peste 1100 de exemplare şi ele se înmulţesc”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 322

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_iulie_2499_15.jpgPrezenţa urşilor în apropierea gospodăriilor oamenilor şi la marginea şoselelor montane frecventate de turişti a devenit o obişnuinţă, dar şi o problemă naţională majoră, la care autorităţile avizate încă nu au găsit o rezolvare, în condiţiile în care s-a demonstrat că relocarea sălbăticiunilor nu e o soluţie viabilă. Urşii sunt favorizaţi de legislaţia actuală şi nu se pot lua măsuri drastice împotriva lor decât în cazuri extreme. La nivel local, autorităţile nu pot decât să amplaseze indicatoare de avertizare, să desfăşoare campanii de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a atacurilor urşilor sau să dea amenzi atunci când oamenii nu ţin cont de reguli şi se încăpăţânează să-i hrănească la marginea drumului, pentru un selfie reuşit. Problema urşilor bruni din România a provocat îngrijorări la nivelul întregii Europe cu privire la faptul că populaţia celui mai mare carnivor protejat de pe continent creşte alarmant de repede, iar situaţia e greu de controlat.

Capacitatea maximă în Argeş este de 300 de urşi

În această privinţă, situaţia este extrem de îngrijorătoare şi în judeţul Argeş, iar prefectul Emanuel Soare ştie foarte bine acest lucru. „Problema urşilor în judeţul Argeş este una destul de serioasă, ca, de altfel, în multe alte judeţe ale ţării. Capacitatea maximă în Argeş este undeva de 300 de urşi, iar, în momentul de faţă, avem peste 1.100 de exemplare şi ele se înmulţesc. Ştim foarte bine că legea, cea europeană şi cea naţională, îl consideră animal protejat, nu se poate face prea multe în sensul acesta. Există un număr destul de mic la nivel naţional, în jur de 140 de animale, care, în urma unor derogări, foarte bine fundamentate, pot să fie recoltate. Noi am făcut o adresă către minister, prin care i-am informat despre toate cazurile de urşi, numărul lor şi pe unde au apărut, şi le-am solicitat un punct de vedere. Lucrăm împreună cu Jandarmeria la o documentare a tuturor cazurilor. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu, ai Gărzii Forestiere, cu cei ai Direcţiei Silvice, pentru a vedea cum stau lucrurile în acest moment. Conform legii, fondurile cinegetice sunt sesizate în urma atacurilor urşilor, a pagubelor produse în UAT-urile respective. Fondul cinegetic transmite către minister aceste solicitări de recoltare. Nu se dau derogări prea multe, din păcate.”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Relocarea urşilor, frecţie la picior de lemn

Oamenii din localităţile afectate (Arefu, Rucăr, Dâmbovicioara, Stoeneşti, Bughea de Sus, Bughea de Jos, etc.) cer autorităţilor competente să ia măsuri imediate împotriva urşilor care le intră în case şi în grădini, susţinând că fenomenul a devenit insuportabil, că nu se mai simt în siguranţă şi că au ajuns să trăiască cu frica permanentă că li se poate întâmpla ceva. S-a încercat relocarea sălbăticiunilor, însă această soluţie nu a dat rezultate, pentru că, de fiecare dată, animalele s-au întors acolo unde ştiau că există o sursă de hrană. „Au fost şi situaţii în care s-a pus în practică relocarea urşilor, doar că s-a dovedit că nu e o soluţie decât pe termen foarte scurt, pentru că în toate cazurile, fără excepţie, ori de câte ori s-au produs relocări, în două, trei săptămâni, urşii au revenit în acelaşi loc. Am agreat cu Agenţia de Mediu, cu Direcţia Silvică, ideea de a se insista pe o campanie de conştientizare a populaţiei, de pasare de indicatoare de avertizare, cum că nu se permite hrănirea animalelor. Jandarmii au dat amenzi pentru hrănirea animalelor, insistăm pe aceste măsuri de conştientizare, dar problema este că acestea trebuie realizate permanent. Legislaţia europeană şi cea naţională sunt atât de potrivnice situaţiilor de recoltare, încât, probabil, numai în cazuri foarte bine documentate, când sunt pagube foarte serioase sau chiar când viaţa unei persoane va fi pusă în pericol, abia atunci cred că vom putea obţine cu greu o derogare.”, mai susţine prefectul.

Prefectura vrea post montan de jandarmi la Nucşoara

Una dintre localităţile din Argeş grav afectate de această problemă este comuna Nucşoara unde, recent, mai multe adăposturi de animale au fost atacate de urs. Pentru a veni în ajutorul oamenilor, Instituţia Prefectului Argeş vizează înfiinţarea unui post montan de jandarmi. „Am discutat la nivelul Jandarmeriei să reluăm demersurile pentru înfiinţarea unui post montan de jandarmi chiar la Nucşoara, astfel încât să se intervină mai uşor. S-au făcut demersuri de dotare a Jandarmeriei cu tot felul de instrumente, inclusiv cu spray-uri, cu care se poate acţiona de la distanţă foarte mare. În toate cazurile în care s-a acţionat în acest fel, urşii au plecat. Căutăm astfel de măsuri pe care legea ni le permite acum, de evitare a acestui dezastru care s-ar putea întâmpla. Dacă populaţia de urşi se înmulţeşte atât de mult, şi există semnale în acest fel, odată şi cu aglomerările oamenilor care se fac în zonele de munte, ne aşteptăm la o creştere a incidentelor în perioada următoare. Conform ultimelor date pe care le avem de la Jandarmerie, sunt peste 20 de situaţii concrete de apariţie a urşilor/ursoaicelor cu pui care vin, de fiecare dată, în aceleaşi locuri, nepunând la socoteală atacurile care se produc la gospodăriile oamenilor.”, a mai adăugat Emanuel Soare.

Prezenţă tot mai numeroasă a urşilor, comparativ cu anul trecut

Potrivit Instituţiei Prefectului Argeş, anul trecut, au fost nu mai puţin de 130 de persoane care au avut de suferit de pe urma urşilor. În cazul lor, au fost întocmite şi depuse documentaţii pentru a se primi despăgubiri. În Argeş au existat patru persoane care au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost atacate de urs. Incidentele s-au petrecut în perioada aprilie-august 2019, la Berevoeşti (Bratia), Curtea de Argeş, Dâmbovicioara şi Mălureni. În cazul incidentului de la Curtea de Argeş, victimei i s-a amputat un picior. În acest an, până în prezent, urşii nu au făcut victime în rândul oamenilor, dar pericolul pluteşte în aer, în condiţiile în care numărul lor a crescut, iar încercările de îndepărtare din zonele frecventate de turişti şi de lângă gospodării sunt din ce în ce mai dificile. „Se constată o prezenţă mult mai numeroasă a exemplarelor de urs comparativ cu anul precedent, fiind observate pe şosea/drum naţional sau chiar în apropierea gospodăriilor/pensiunilor, ceea ce ar putea conduce la intensificarea cazurilor conflictuale generate de prezenţa lor în zonele locuite, fiind necesară intervenţia pentru îndepărtarea exemplarelor de urs din zonele publice”, informează Instituţia Prefectului. „Conform legislaţiei în vigoare, dacă jandarmul aflat în misiune împuşcă un urs în apărarea vieţii personale, dacă un vânător sau un cetăţean care este pus în situaţia de a-şi apăra viaţa împuşcă un urs, se fac dosare penale. Noi putem să facem decât măsuri de prevenire, de conştientizare, măsuri punctuale care se pot lua când se întâlnesc astfel de situaţii.”, concluzionează prefectul.

Persoanele care hrănesc urşii „la marginea drumului”, amendate

Jandarmii argeşeni trag şi ei un semnal de alarmă şi spun acest comportament al oamenilor, de a hrăni animalele sălbatice, este una dintre principalele cauze pentru care ursul coboară în zonele locuite. În ultima lună, cei care au tranzitat zona montană au apelat 112 de 38 de ori pentru a-i chema pe jandarmi să îi scape de urşi. „În week-end, pe Vidraru şi Transfăgărăşan, e prăpăd cu urşii. Este o ursoaică cu doi pui care se repede la oameni. Sunt foarte agresivi, ca să nu mai vorbesc de cei de la Rucăr. Nici nu avem ce să le facem, decât să-i speriem şi o să cer dotarea cu spray-uri ca să le dăm când dau semne de atac. Cei cerşetori ar trebui eliminaţi, pentru că turiştii se vor trezi că au coborât să facă o poză şi în timpul acesta sunt atacaţi de urşi, care se şi înmulţesc. Acum avem ursoaica cu doi pui, la anul va mai face doi, cei de acum se vor reproduce şi ei şi tot aşa. Îi rugăm pe turişti să nu mai hrănească animalele, pentru că asta îi atrage în zonă. Am discutat cu primarul de la Arefu să dea o hotărâre de Consiliu Local pentru a putea aplica amenzi  celor ce hrănesc urşii.”, a declarat şeful IJJ Argeş, inspectorul şef  Gheorghe Lupescu. Acesta a mai precizat că, dacă nu se iau măsuri de recoltare, „urşii vor ajunge să meargă cu noi pe stradă”.  Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK