Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Autorităţile plătesc degeaba cotizaţie de 10.000 lei la A.D.I. Apă Canal Constanţa

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 461

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Iulie_2400_Clipboard16.jpgMunicipalitatea câmpulungeană este asociatul cu numărul 71 în A.D.I. Apă Canal Constanţa, care are ca operator regional RAJA SA. Calitate pe care administraţia publică o deţine de doi ani, fără a afecta, în bine ori în rău, domeniul de activitate gestionat în prezent de Edilul CGA SA. Singurul afectat este bugetul local, obligat să suporte plata unei cotizaţii anuale de 10.000 de lei de pomană, de vreme ce intenţiile alor noştri par mai degrabă de ieşire decât de intrare în problematica gestionată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară constănţeană, o forţă cel puţin din punct de vedere al numărului participanţilor. Am spus la început, 71, coada listei reprezentând-o singura localitate din Argeş care a aderat la A.D.I. Apă Canal Constanţa: Câmpulung. Îi are înaintea sa pe cei 54 asociaţi din Constanţa - Judeţul Constanţa şi 53 municipii, oraşe şi comune -, şapte din Ialomiţa, câte doi din Prahova, Ilfov, Dâmboviţa şi câte unul din Călăraşi, Braşov şi Bacău. 

Asociatul Câmpulung, ţinut pe loc de acţionariatul „combinat” al Edilului  

De ce îşi menţine Câmpulung calitatea de membru asociat într-o A.D.I. care, momentan, nu-l ajută cu nimic? Greu de comentat intenţiile conducerii executive a Primăriei, care îşi doreşte cu insistenţă acest lucru, atâta timp cât peste subiect s-a lăsat tăcerea. Chit că, după cum am arătat, deşi „uitat”, costă nişte bani. Mulţi, puţini, sunt plătiţi degeaba. Cauza principală pentru care RAJA nu este instalată în Câmpulung şi în Edilul o constituie combinata între public şi privat în privinţa acţionariatului operatorului municipal. Condiţia pusă de A.D.I. Apă Canal Constanţa municipiului, pentru a-l accepta la masa membrilor cu drepturi depline, a constituit-o întregirea pachetului de acţiuni deţinut de Consiliul Local. Adică răscumpărarea părţii private din societate, aparţinând omului de afaceri Gheorghe Văsâi, prin firma Financiar Urban SRL. 

Singura acţiune în 2019, pe acest subiect, care i-a revoltat pe angajaţii Edilului împotriva planurilor autorităţilor, o constituie verdictul favorabil obţinut de societate în litigiul cu Consiliul Local Câmpulung, iscat în urmă cu doi ani. Edilul a reacţionat astfel după ce a fost obligată să răscumpere ea, în locul municipalităţii, acţiunile lui Văsâi. Litigiul declanşat de o plângere prealabilă a operatorului, neluată în seamă de consilierii somaţi să revoce hotărârea care impunea efectuarea plăţii pachetului de 31% din acţiuni, de către Edilul, a fost tranşat de Tribunalul Argeş, apoi de Curtea de Apel Piteşti. La Tribunal, a câştigat Consiliul Local, la Curtea de Apel, Edilul, a cărei ripostă s-a întemeiat pe nesocotirea de către aleşii municipali a interdicţiei impuse de lege de a depăşi, la achiziţia propriilor acţiuni, maximul de 10% din capitalul social subscris. În condiţiile în care capitalul social subscris al SC Edilul CGA SA era de 912.925,30 lei, Consiliul Local putea încheia o tranzacţie de maxim 91.292,53 lei. Nicidecum de 3.340.046,25 lei, preţul convenit de negociatorii Consiliului şi Primăriei cu afaceristul Văsâi. Altfel spus, municipalitatea nu putea cumpăra decât sub 3% din acţiunile societăţii, nicidecum 31%. 

Şi asta a fost tot. Edilul a câştigat, iar municipiul s-a resemnat. Cu toată vitejia lui Liviu Ţâroiu, acesta nu şi-a asumat responsabilitatea achiziţiei acţiunilor, pe care, este adevărat, nu se grăbeşte să le cumpere, căci n-are cu ce. Bugetul pe 2019, strâmtorat şi repartizat deja lucrărilor contractate, derulate ori ba, nu conţine nicio prevedere  referitoare la cheltuirea a 33,4 miliarde de lei vechi, preţul de acum doi ani, al acţiunilor. Şi cu toate acestea, deşi a rămas suspendată condiţia impusă de A.D.I. Apă Canal Constanţa la accederea municipalităţii în asociaţia regională, ai noştri sunt membri pe mai deoparte. Nu se ştie în ce scop, căci pretextul invocat al investiţiilor, în special cu fonduri europene, pe care Edilul nu le poate accesa, nu poate fi pus în practică. Probabil că nici n-a existat vreodată intenţia de dezvoltare a sistemului de apă şi canalizare al Câmpulungului cu fonduri UE, obţinute de operatorul regional, de care conducerea Câmpulungului doar s-a folosit ca să poată încheia tranzacţia cu Văsâi. 

Municipalitatea achită cotizaţie de pomană şi Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România

A.D.I. Apă Canal Constanţa nu este singura asociaţie căreia Câmpulungul îi achită cotizaţie de florile mărului. Municipiul nostru mai este membru şi în Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România, statut care o costă doar 2.000 lei. Dar nici pe aceştia nu-i dă cu folos, de vreme ce târgul nostru s-a îndepărtat dureros de tare de istorie, artă, boem şi restul calităţilor pentru care era apreciat cândva. La cât beton gri şi rece, care-i accentuează aerul deprimant, îngroapă specificul celui mai bine conservat oraş istoric din Ţara Românească, riscăm să pierdem şi această titulatură ce putea folosită în povestea turismului ca şansă de săltare a oraşului din vulgar, ursărie şi, în general, debandada urbanistică întreţinută de gustul puţin spus îndoielnic al orăşeanului modern. 

Celelalte trei asociaţii care pun Câmpulung la plata unor cotizaţii sunt: Asociaţia Municipiilor din România: 19.000 lei, ADI Servsal, pentru chestiunea gunoiului, care se stabileşte la judeţ: 1.000 lei şi Asociaţia GAL Câmpulung Muscel: 30.000 lei. În total, 62.000 lei se duc în 2019 pentru calitatea de asociat al municipiului în organisme utile ori inutile progresului aşteptat al localităţii noastre. M.B.

The most visited gambling websites in The UK