Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Cetăţenii cu simptome de COVID sunt testaţi gratuit. Tariful de 250 de lei îl plătesc doar cei care solicită testul, în general, din motiv de concediu sau deplasare în afara ţării

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1591

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_noiembrie_2539_conferinta_siteBUN.jpg

♦Membrii de familie ai unui infectat, indiferent că sunt pozitivi sau negativi, sunt obligaţi la 14 zile de izolare

Dacă sunt asimptomatici, plătesc testul degeaba, căci n-au voie să părăsească domiciliul

Dacă au semne ale bolii, sună la Salvare, sunt aduşi la Spital şi li se face testul gratuit            

Cererea trimisă de Spitalul Câmpulung, sub conducerea interimară a pensionarului Grigore Stănescu, de mărire a tarifului testului PCR efectuat la cerere, zăcea într-unul dintre sertarele Primăriei de trei luni. Liviu Ţâroiu, aflat în campanie electorală, nu a pus-o în dezbaterea Câmpulungului, pentru aprobarea preţului de 300 de lei per test - căci atât solicita Economicul Spitalului, ca să-şi acopere cheltuielile -, întrucât îşi supăra profund votanţii. Actuala conducere a municipiului a aprobat-o de nevoie, dar la un cuantum de 250 de lei, cu angajamentul primăriţei Elena Lasconi că va „răscoli” toate sursele posibile de finanţare, pentru a atrage fonduri, ca să se poată acoperi diferenţa de preţ, în cazul câmpulungenilor cu venituri modeste. Aşadar, n-a fost o plăcere nici pentru Executiv să propună scumpirea testării la cerere, nici pentru Legislativ să aprobe o măsură nepopulară, amplificată, bineînţeles, electoral. Asta pentru că suplimentul de 50 de lei nu-i afectează decât pe cei care vor să ştie cum stau cu sănătatea la plecarea în vacanţă şi, în special, în afara ţării. Deci oameni cu resurse materiale.

În cazul celor care au fost contacte directe ale unui infectat, la serviciu, în familie sau în comunitate, dacă n-au simptome, îşi fac testul degeaba. Legea îi obligă să stea izolaţi la domiciliu timp de 14 zile, indiferent de rezultatul testării. Iar în privinţa celor cu simptome de COVID, testul PCR este gratuit, prin urmare, ei nu sunt afectaţi de majorarea de la 200 de lei la 250 de lei.

 

Scumpirile de la nivel naţional au influenţat şi costurile de la Câmpulung  

În adresa trimisă de Spital Primăriei este justificat motivul creşterii tarifului pentru investigaţii medicale Test RT-PCR SARS-CoV 2 (Diagnostic Molecular), efectuate la cererea pacienţilor contracost, de la 200 de lei, la 250 de lei, atunci când buletinul de analiză este emis în Limba română. Pentru cel emis în Limba engleză, costul este de 300 de lei. De la debutul activităţii laboratorului de testare COVID, din iunie şi până în prezent, au fost efectuate 1.253 de teste la cerere, în sumă de 250.600 lei. „Din cauza creşterilor de preţuri la reactivii specifici, la materialele consumabile, a salariilor chimiştilor/biochimiştilor, concomitent cu scăderea numărului de teste zilnice, se impune această majorare. Precizăm că solicitarea are la bază creşterile următoarelor elemente de cost:

-preţul reactivilor a crescut cu 28% (kit pentru extracţie DNA / RNA 32T TBA Genfinder viral DNA / RNA 32 TESTE extracţie automată, de la 651,31 lei, la 833 lei);

-manopera a crescut cu peste 28% (conform Legii nr.51/2020);

-întreţinerea aparaturii;

-transportul probelor, dar şi al rezultatelor. În special, pentru probele la cerere au fost necesare două sau chiar trei drumuri pe zi, cu maşină autorizată, astfel încât să aducem buletinele cu avizele necesare (parafate de medic/chimist) la datele solicitate;

-buletinele se pot lista direct în Limba engleză (s-au făcut modificări în program).

De asemenea, dorim să avem acordul dumneavoastră ca, la încheierea unor contracte cu alte spitale, instituţii publice, alte persoane juridice, în condiţii avantajoase (cu un număr mare de cazuri, pe care să le putem repartiza, programe, etc.), să putem negocia acest tarif.”, este explicaţia celor de la Spital pentru creşterea testului efectuat la cererea pacienţilor, aprobată de Consiliul Local la şedinţa ordinară din 26 noiembrie.

Norma proaspăt votată prevede că „pentru efectuarea unui număr minim de 100 de teste, se pot încheia contracte, cu posibilitatea de negociere a preţului, dar nu mai puţin de 220 lei/test.”    

 

„Furtună într-un pahar cu apă”. Testele la cererea pacienţilor, care nu sunt neapărat din Câmpulung şi Muscel, au fost în jur de 200 pe lună  

Chiar dacă a anticipat o nemulţumire din partea beneficiarilor laboratorului, unde veneau să se testeze şi din alte judeţe, Elena Lasconi n-a avut de ales între a propune şi a nu propune Consiliului măsura neplăcută. Altfel risca un blocaj al activităţii de testare, care mergea în pierdere. „Trebuie să facem acest lucru, momentan, ca să nu intre în colaps laboratorul, dar încercăm să găsim variante, prin fonduri europene, ca să scădem preţul la testele PCR. Eu mi-aş dori să fie gratuite pentru toţi câmpulungenii, dar, în momentul de faţă, nu se poate.”, a argumentat primarul propunerea speculată de adversarii politici, care nu-i afectează decât pe cei cu planuri de vacanţă. Şi, eventual, pe contactele unei persoane diagnosticate pozitiv, care ţin să ştie dacă s-au contagiat, în lipsa simptomelor.

Media celor vizaţi de creştere este de aproximativ 200 de persoane, care nu sunt numai din Câmpulung şi din zonă, căci s-au testat la noi şi cetăţeni din afara Argeşului, aflând despre tariful la jumătate faţă de cel din Bucureşti.

 

Andrei Aron: „Dacă eşti contact direct, degeaba te testezi, căci nu ieşi din izolare, indiferent ce test îţi iese!”       

Pentru cei care au refuzat să lectureze argumentele scrise ale reprezentanţilor Spitalului Câmpulung, consilierul primarului pe probleme de sănătate, medicul Andrei Aron, a explicat ce a stat la baza adaosului. „Această scumpire a fost ascunsă în sertare de trei luni, de când s-a cerut de către Spital. N-a scos-o nimeni, pentru că, evident, unii fac campanie şi alţii fac treabă. Noi am micşorat preţul, pentru că iniţial se ceruseră 300 de lei. Dar asta nu este de acum, ci de cel puţin două luni este făcută cererea de către Spital. În momentul în care costurile s-au mărit, Spitalul a solicitat, prin Compartimentul Economic, o mărire de preţ, astfel încât să se acopere cheltuielile măcar cu testul în sine. Am discutat cu doamna primar şi consilierii locali, ca să găsim o soluţie, ca să fie, totuşi, mai ieftin sau, poate, chiar să nu coste nimic. Se lucrează să găsim o soluţie ca să subvenţionăm o parte din cost pentru cei care nu şi-l permit.”, a precizat dr.Aron.

 Şi acesta, la fel ca Elena Lasconi, a insistat pe faptul că suspecţii, prin natura simptomelor prezentate, sunt testaţi gratuit. „Conform legii, dacă eşti contact direct, trebuie să stai acasă 14 zile. Degeaba te testezi, căci, oricum, nu ieşi din izolare, indiferent ce test îţi iese. Dacă, în cele 14 zile, apare o problemă de sănătate, te duci la spital şi te testezi gratuit. Dacă vrem să-i testăm pe cei care pot transmite, în primul rând, aceştia sunt în izolare. Nu pot transmite nimic. Nu se pot testa gratuit cei care pleacă în concedii sau pleacă în afară. Dar asta este problema lor.”, a mai spus acesta.

Aprobarea dată de Consiliul Local este pentru o perioadă determinată, timp în care se caută o soluţie, iar la următoarea întâlnire în Consiliu, Elena Lasconi speră să aibă şi o propunere. Propuneri aşteaptă şi de la consilieri, care sunt aşteptaţi la Primărie ca să studieze ce-a rămas în buget şi cât pot suporta rămăşiţele lăsate de fosta conducere. Magda BĂNCESCU

 

 

 

The most visited gambling websites in The UK