Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Salvamontiştii argeşeni ne avertizează în ceea ce priveşte aventurile montane: „Lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar...”

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 321

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2020_august_2508_37.jpgSalvamontiştii câmpulungeni au intervenit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în ajutorul unui bărbat care acuza dureri la coloana vertebrală şi bazin, după ce căzuse pe muntele Bătrâna, din masivul Iezer-Păpuşa. Salvatorii montani l-au stabilizat şi l-au predat echipajului unui elicopter SMURD, venit tocmai de la Craiova. Elicopterul a executat misiunea la limită de lumină, aterizarea la baza din Craiova efectuându-se pe întuneric.

Învăţaţi muntele încetul cu încetul

Potrivit Salvamont Argeş, pe doi august, alţi doi turişti, un american şi o femeie de origine română, ambii cu probleme  la ligamentele încrucişate au fost ajutaţi de salvamontiştii câmpulungeni să coboare cu bine, de pe Iezer, pe traseul „Jepi”, până la baza de la Voina. Tot de „Ziua Salvamont”, salvatorii montani din Câmpulung au avut parte de o acţiune foarte lungă şi grea de recuperare a doi turişti, din Călăraşi, complet nepregătiţi pentru munte, care s-au blocat pe „Brâul de Mijloc”, din Piatra Craiului. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiştii câmpulungeni. În paralel, la Cota 2000 Transfăgărăşan, o altă dovadă a regresiei de la montaniard la „munţoman” este faptul ca doi tineri, băuţi, au plecat de la tunelul Transfăgărăşan spre... Moldoveanu, la ora 14:30. În adidaşi. Halucinant, nu? În final, au fost reperaţi în cursul nopţii la cabana Podragu, în siguranţă, unde au fost îndrumaţi să coboare, de către un grup de montaniarzi. „Oameni buni, începeţi cu munţi uşori, ţineţi în frâie ego-ul zburdalnic, care va îndeamnă să mergeţi din parc, direct către Moldoveanu, Negoiu sau Piatra Craiului. Învăţaţi muntele încetul cu încetul, lăsaţi netul unde alţi supravieţuitori se laudă că au reuşit nu-ştiu-ce tură. Nu de alta, noi facem totul să aveţi happy-end ca în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar...”, este sfatul dat de salvamontiştii argeşeni.

Atenţie la insecte!

Salvamont Argeş atrage atenţia şi asupra înţepăturilor de insecte care sunt mult mai probabile decât cele de viperă! „Mergi pe munte cu drag, îţi faci rucsacul după criterii bine ştiute de tine?! Ei, ia în calcul să-ţi completezi trusa de ajutor şi cu medicamente antihistaminice şi un unguent cu glucocorticoid. Ce vedeţi în poză?! Buba rezultată după o înţepătură de viespe. La intrarea pe traseu spre Moldoveanu, de pe Valea Viştei, chiar înainte de primul pod, am trecut pe lângă o tufă de urzici, care ascundea un cuib de viespi. Ne-au înţepat pe marea majoritate, pe unii mai tare, pe alţii mai puţin. Iniţial am crezut că ne-am urzicat, abia după ce una dintre fete ne-a zis că a văzut viespea care a înţepat-o de gleznă şi care a zburat din tufa de urzici ne-am dat seama de existenţa cuibului. Norocul nostru, putem spune, a fost acela că nimeni nu era alergic, iar această întâmplare nu ne-a stricat buna desfăşurare a evenimentului.  Chiar dacă cele mai bune învăţăminte sunt cele de pe propria piele, de data aceasta vă îndemnăm să învăţaţi de la cei păţiţi! Zile frumoase! Multă sănătate tuturor!”, ne avertizează salvatorii montani. Ama IVAN

The most visited gambling websites in The UK