Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Primarii care vor conduce Stoeneşti în următorii 20 de ani vor plăti banii luaţi de la F.D.I. pentru reţeaua de gaz

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 2073

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2444_27.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2444_28.jpg

Ce noroc pe primarul de la Cetăţeni! Vecinul îl scuteşte de nişte cheltuieli, în caz că găseşte fonduri ca să continue magistrala  

Primul primar din Argeş, căruia i s-a aprobat o finanţare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru înfiinţarea reţelei de gaz în localitate, este Paul Ion Marin, de la Stoeneşti. În această toamnă, edilul muscelean a consemnat, poate, cea mai însemnată realizare a celui de-al treilea mandat: accederea într-un program care finanţează investiţii imposibil de realizat dintr-un buget de comună. F.D.I. nu funcţionează la fel ca P.N.D.L., care acordă fonduri nerambursabile, ci noua oportunitate constă în acordarea unor împrumuturi cu dobândă rezonabilă, pe o perioadă lungă de timp. În cazul Stoeneştiului, primarii care vor conduce comuna în următorii 20 de ani au de rambursat o rată anuală stabilită la 445.000 lei, în contul unei finanţări de 8,9 milioane de lei. Dacă nu prindea acest tren, administraţia locală n-avea cu ce să susţină realizarea sistemului de alimentare cu gaz a localităţii, în condiţiile în care bugetul local se cifrează la o treime din valoarea investiţiei. Lucrarea pe care o va derula Paul Marin de la anul profită şi vecinilor de la Cetăţeni, cărora le-a fost respinsă solicitarea, întrucât conducta şi staţia de distribuţie au fost în aşa fel proiectate încât să asigure furnizarea gazului şi în localitatea alăturată. Cu condiţia ca Primăria Cetăţeni să găsească banii pentru introducerea magistralei de gaz.      

Staţia de distribuţie şi magistrala de la Stoeneşti vor fi şi în folosul vecinilor de la Cetăţeni cărora li s-a respins proiectul         

La sfârşitul lunii septembrie, primarul Paul Marin, ca reprezentant al beneficiarului, Comuna Stoeneşti, a semnat, la Bucureşti, contractul de finanţare a investiţiei intitulate „Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în satele Piatra, Stoeneşti, Slobozia, Bădeni şi Coteneşti”. Partenerul de contract este Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în calitate de autoritate gestionară a Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. Cea mai importantă prevedere a contractului priveşte valoarea finanţării pe care Fondul de Dezvoltare şi Investiţii o acordă autorităţilor locale, pentru realizarea proiectului despre care relatăm: 8.896.316 lei. Anual, administraţia publică de la Stoeneşti trebuie să ramburseze 445.000 lei, începând cu 2020, până în 2039. Resursele locale, raportate la excedentul bugetar şi la cheltuielile curente ale instituţiei, le permiteau edililor de la margine de Muscel să se îndatoreze până la 843.000 lei, pe durata celor douăzeci de ani, graţie unei execuţii bugetare mulţumitoare a veniturilor proprii, care a arătat astfel în ultimii trei ani: 2.580.000 lei, la sfârşitul lui 2016, 3.090.000 lei, în 2017, şi 2.764.000 lei, la 31 decembrie 2018. La stabilirea limitei de îndatorare, care nu poate fi mai mare de 30% din veniturile proprii, s-a luat în considerare media veniturilor pe cei trei ani menţionaţi, 2.811.000 lei, rezultând cei 843.000 lei, pragul maxim al contribuţiei proprii la F.D.I. a autorităţilor de la Stoeneşti, în intervalul 2020-2039. 

Pentru primarul Marin este un succes obţinerea unei rate aproape la jumătate, restul putând să-i cheltuiască în folosul localităţii. Din punct de vedere al costurilor, investiţia este planificată să se deruleze pe trei ani: în 2020, 3 milioane lei, în 2021, tot 3 milioane lei, iar în 2022, diferenţa de 2.896.316 lei.

Investiţia, după cum v-am relatat într-o ediţie trecută, este în faza de selectare a distribuitorului căruia îi va fi concesionat serviciul. Proiectul include staţia de distribuţie şi reţeaua principală. „Se montează numai magistrala, iar racordurile se fac separat. Staţia de distribuţie a gazelor va fi în Piatra, la intrare, unde sunt varniţele, şi de acolo porneşte magistrala, care coboară din Piatra, prin mijlocul satului, pe naţională şi mergem pe naţională cât ţine localitatea. Se mai face o magistrală pe drumul judeţean, până la Slobozia. Acestea sunt arterele principale, după care se ramifică peste tot, se racordează toate zonele. Un lucru foarte important! Nu trebuie să fii egoist, pe mine nu m-a caracterizat egoismul. Pe mine, care am intrat la finanţare şi mă costă 89 de miliarde (n.r. lei vechi), putea să mă coste 68 de miliarde, dacă nu supradimensionam staţia de distribuţie şi conducta. Dar le-am supradimensionat, căci m-am gândit şi la colegii de la Cetăţeni. Ce-ar fi însemnat să facă altă staţie şi să vină cu o conductă paralelă?”, relata primarul Paul Marin despre reuşita înregistrată în această toamnă: accederea la finanţare pentru înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze al localităţii. Spre deosebire de omologul Claudius Ciobanu, care a ratat această oportunitate. 

Ca să-l ajute pe primarul de la Cetăţeni, dar ca să se ajute şi pe el, a gândit o reţea cu o capacitate suficient de mare încât să asigure alimentarea şi la vecini, în momentul în care aceştia vor găsi o sursă de finanţare ca să continue magistrala. Ce noroc pe capul lui Ciobanu, căci greul îl duce Marin, care, după cum am spus, şi-a văzut şi interesul comunităţii sale, nu numai binele vecinilor! 

“Ce-ar fi însemnat nu numai din punct de vedere economic, dar ce-ar fi însemnat pentru noi, ca localitate, să mai dau o dată comuna peste cap?! Ca să introducă şi ei o reţea de gaz! Dacă tot se bagă conducta acum, nu era normal s-o facem cum trebuie din prima?”, n-a gândit rău primarul de la Stoeneşti, care a accesat procedura despre care relatăm împreună cu Văleni şi Malu cu Flori. „Eu am fost primul căruia i s-a aprobat.”, a punctat acesta o reuşită nemaiegalată, în prima etapă, de niciun alt omolog argeşean, pentru investiţia în infrastructura de gaz. Muscelean, nici atât.                                

De asta are o supărare la inimă, vizavi de rivalii politici, căci, după ce a umblat pe la Bucureşti, să fie sigur că obţine banii pentru reţeaua de gaz, opozanţii îşi fac imagine pe seama acestei carenţe pe cale să se rezolve în următorii trei ani. „Eu am alergat şi m-am zbătut peste tot şi ei, după ce contractul era ca semnat, s-au dus prin sat ca să întrebe lumea: „Vreţi gaze? Semnaţi aici!” De asta mă oftic. Vorbind cinstit, mie nu-mi mai trebuie! Dacă locuitorii mă vor, candidez, dacă nu, nu. Eu ştiu ce-am făcut, ei ştiu ce-am făcut, dar eu nu ţin de scaunul ăsta. Documentaţia am depus-o din primăvară şi, toată vara, ei (n.r. „Tinerii Stoeneşteni”, identificaţi politic de la USR) s-au dus prin comună ca să întrebe oamenii dacă vor gaze.”, a încheiat primarul de la Stoeneşti.  

Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK