Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Reţelele de canalizare, apă şi gaz transformă Stoeneşti în şantier. Primarul scuză deranjul din 2020

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 967

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2444_9.jpgCe s-a prevăzut, cu titlu de investiţie, în 2019, la Stoeneşti s-a realizat: câteva uliţe în Piatra, Bădeni şi Slobozia şi reparaţia punţii din Coceşti, căci mai mult nu permite bugetul localităţii. Iar cu fonduri nerambursabile, obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, va demara proiectul de apă şi canalizare. Veniturile proprii nu permit, după cum spunea şeful Executivului, decât lucrări mărunte, dar şi acestea sunt puse în practică economisind an de an, renunţând la serviciile unor prestatori profesionişti, când anumite intervenţii gospodăreşti pot fi întreprinse cu oamenii Primăriei. Anul viitor, când se vor instala şantierul pentru apă şi canalizare şi cel pentru reţeaua de gaz, comuna va cunoaşte incomparabil mai multă acţiune decât până acum, când îmbunătăţirile s-au bazat pe banii comunităţii locale. „Îmi doresc ca locuitorii să mă înţeleagă, căci până nu este rău, nu poate să fie bine.”, şi-a pregătit primarul Paul Marin consătenii pentru disconfortul care se produce din 2020.     

Primarul a refuzat categoric să cheltuiască 900.000 pentru o punte. A reparat-o pe cea veche cu nici 70.000 lei                        

Soluţia dată de proiectantul la ale cărui servicii a apelat Paul Marin, ca să se edifice în privinţa costurilor realizării unei traversări peste râu, în zona Coceşti - Slobozia, presupunea o cheltuială de 900.000 lei. „Ăştia sunt nebuni la cap! Nu am vrut să o fac! Am refuzat! Dar am făcut-o pe reparaţii, cu o firmă, este adevărat, şi m-a costat 68.000 lei.”, ne-a povestit şeful Executivului cum a reuşit să evite o cheltuială pe care rezervele localităţii nu şi-o permiteau. Ce-i drept, cu miliardul propus de proiectant se construia un pod, în locul actualei punţi, din care, cu toată economia urmărită de primar, n-au mai rămas decât cablurile. În rest, s-a înnoit cu totul. „Era pardosită cu lemn… se rupea lemnul şi scăpau copiii în gârlă. Acum, a fost pardosită cu grătare, cu plasă. Dacă nu faci o lucrare bună şi se întâmplă ceva, dai socoteală până la loc comanda pentru lucrarea proastă! Dar dacă o faci ca beneficiarul să fie în siguranţă, e perfect.” Motivul alegerii constructorului, firma Orizont, din Câmpulung, l-a constituit, după cum recunoştea edilul, faptul că a asigurat întreaga lucrare, infrastructura metalică a traversării peste Râul Dâmboviţa, plus montajul.           

„Eu am făcut foarte multe lucruri pe bugetul local. De ce? Pentru că l-am chibzuit bine. În fiecare an, am economie din banii de funcţionare şi-mi rămân în fondul de rulment, pentru următorul an, pe care nu-i mai poţi folosi decât la investiţii, pentru că am chibzuit bine banii de funcţionare în anul precedent. Celor mai multe primării din ţară nu le-au ajuns banii de funcţionare. Uitaţi-vă dacă mie mi-au dat un leu de funcţionare! Eu nu mai am nevoie ca să bag, ca înainte, câte 7-8 miliarde (n.r. lei vechi) în drumuri, pentru că drumurile mele sunt asfaltate. Bag maxim o sută de milioane, în bani vechi, pentru o apărătoare sau o punte. Banii aceştia îmi rămân.”, spunea Paul Marin cum a reuşit să facă investiţii din venituri proprii.

Dacă n-ar fi avut bani în excedent, cum i-ar fi ajutat pe consăteni să se branşeze la viitoarea reţea de apă şi canalizare? Asta pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale nu plăteşte şi căminele de racordare. „Ei plătesc reţeaua, staţia de epurare, bazinul de captare, nu şi racordurile. Şi-atunci am gândit aşa. Dacă, la canalizare, nu prevăd acum, când se lucrează la reţea - sunt locuri în care este adâncă şi de trei-patru metri -, cum se racordează cetăţeanul acolo? Asta presupune să mişti conducta, că ei, când o montează, pregătesc stratul de jos, să nu se deplaseze şi să se lase, căci, dacă se lasă, nu mai are cădere. Eu nu-i racordez la apă dacă nu se racordează şi la canalizare. Îi întreb: dacă te racordez la apă, unde o deversezi?”, sunt o parte dintre dificultăţile întâmpinate în timpul implementării proiectului mare, dublat de unul suportat din banii comunei, pentru aceste racorduri nefinanţate de P.N.D.L. 

„Nu era un lucru bun pentru cetăţean? De aceea am întârziat un pic proiectul canalizării, ca să pot demara şi această lucrare, despre care eu zic că este nemaipomenită pentru cetăţeni. Dacă o făceau pe cont propriu, era o grămadă de bani. Dar este un lucru bun şi pentru reţeaua noastră, pe care noi o administrăm.”, a adăugat primarul, care lasă să treacă sărbătorile, după care cere instalarea şantierului care şi-a adus aproape toate materialele de care are nevoie.

Raportul pe 2019 al activităţii lui Paul Marin nu include ca realizată noua alimentare cu apă în satul Piatra, deoarece studiile hidro n-au indicat parametri corespunzători. În schimb, pentru aceeaşi investiţie în satul Lunca Gârtii, care prevede, în esenţă, un puţ în albia râului, proiectul este în lucru. M.B.

 

The most visited gambling websites in The UK