Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Insistenţele unui chirurg pediatru în devenire de a lucra la Câmpulung îi obligă pe şefii Spitalului să ia în calcul înfiinţarea compartimentului

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1535

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_33.jpgO banală modificare a ordinii de zi a şedinţei Consiliului Local din 29 noiembrie 2019, produsă nu fără isteria unei părţi a opoziţiei, că sunt puşi moţ directorii Spitalului Municipal înaintea celorlalte subiecte, a trădat menţinerea antipatiei liberale şi faţă de actuala conducere a unităţii sanitare. Faptul că a plecat din funcţie Grigore Stănescu, greu de plăcut şi ca om, nu numai ca manager, nu s-a lăsat cu o îmbunătăţire a dialogului între tabăra veşnic contra şi Nicolaie Alexe. Cu toate că directorul din prezent continuă să ne lase impresia că vrea înţelegere şi comunicare cu finanţatorii instituţiei, care are pe agenda de lucru, printre altele, angajări în sectoarele deficitare. Fără legătură cu tema pe care consilierii fuseseră solicitaţi s-o aprobe, şedinţa cu iz aniversar a debutat cu o larmă electorală, întreţinută de prezenţa camerei tv. Motivul gălăgiei, în afara promovării subiectului Spitalului de la poziţia a noua la poziţia întâi a ordinii de zi, cum era firesc să se întâmple, de vreme ce directorii Nicolaie Alexe şi Marinela Cristian se aflau în sală, l-a constituit posibilitatea completării schemei de personal cu un medic în specialitatea Chirurgie Pediatrică. Dar pentru asta trebuie înfiinţat compartimentul cu profilul respectiv, lucru care presupune spaţiu, paturi luate de la secţiile considerate neproductive, asistenţi medicali şi aparatură.       

Nici compartimentul nu există, nici medicul aflat în stadiul de rezidenţiat nu e „copt”

Discuţia în contradictoriu între opozanţii PSD-ului şi directorul Spitalului a pornit de la o solicitare lansată de un medic format în domeniul Chirurgiei Pediatrice, domeniu care nu figurează în statul de specialităţi acoperite prin serviciile oferite de instituţia câmpulungeană. Şi nici nu va fi acoperită curând. De ce, a explicat directorul Nicolaie Alexe: „Nu avem cum. Noi suntem acum în evaluare. Am obţinut diverse solicitări de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, ca să vedem ce se internează acolo. Am luat solicitările de la Urgenţe, de la noi. Avem un studiu amplu, care cuprinde inclusiv solicitări de la Spitalul de Copii Bucureşti. În aşa fel încât să vedem, în primul rând, dacă acest medic pe care o să-l aducem este oportun şi necesar.” „Şi dacă poate să susţină specialitatea Chirurgie Pediatrică, deoarece nu este structură.”, a completat consilierul Estera Stămoiu, căci se pare că persoana despre care se discuta abia acum finalizează perioada de rezidenţiat. „Nu este structură şi, atunci, eu trebuie să-l ajut pe el până la Ministerul Sănătăţii. Acel chirurg pediatru datorită nouă este aici. Am fost şi suntem în legătură cu el. I-am angajat şi soţia, dacă vreţi să ştiţi, nu la noi, la Spital. Este în curs de angajare în altă parte.”, şi-a reluat explicaţiile managerul Spitalului.

După evaluarea prin care trece în prezent unitatea sanitară, conducătorul ei spunea că se va edifica dacă este nevoie sau nu de un Compartiment de Chirurgie Pediatrică. Colega sa, directorul Marinela Cristian, a fost ceva mai fermă pe acest subiect. În opinia ei, domeniul cu pricina este util pacienţilor. „Eu cred că este oportună înfiinţarea compartimentului”, a susţinut şefa Economicului din Spital, adepta diversificării serviciilor medicale, mai ales dacă acestea sunt în beneficiul sănătăţii copiilor din zonă. Chiar dacă, în rândul colectivului, părerile sunt împărţite. Adică pentru unii colegi este binevenită apariţia Chirurgiei Pediatrice între specialităţile asigurate de Spitalul Câmpulung, alţii consideră că este mai bine fără ea. 

În ceea ce-l priveşte pe doctorul care aşteaptă un răspuns, directorul general susţine că punctul său de vedere, ca reprezentant al unităţii, îi va fi comunicat după încheierea procesului de evaluare. „Trebuie să avem nişte indicatori. Aceşti indicatori nu se fac peste noapte. După cum v-am spus, am luat legătura cu mai multe spitale, ca să aflu dacă am 20-30 de intervenţii pe lună, pe an ş.a.m.d. Am luat legătura cu ATI-iştii mei, care să sprijine, am vorbit cu ceilalţi medici din Spital, sunt nişte lucruri care împreună dau o evaluare corectă.”, a continuat Nicolaie Alexe. 

„Am mai discutat aici despre modificările de state ale Spitalului. Noi vom susţine şi vom fi întotdeauna “pentru”, să aducem medici la Câmpulung, pe toate specialităţile care sunt în statul de funcţiuni. Tot în discuţiile noastre, nu le aduc ca reproş, spunem că creăm posturi pentru persoane. Da, pentru că a aduce un medic la Câmpulung nu este aşa de uşor. Sunt oferte, la un moment dat, când pot veni nişte medici, cărora trebuie să le găsim o oportunitate de a-i stabiliza la Câmpulung. Dacă schema şi contractele ne permit să facem acest post, trebuie să-l facem.”, a intervenit Liviu Ţâroiu, care evident că este interesat să umple cu doctori casa de pe strada Maior Gâldău, dacă tot o reabilitează şi extinde pentru specialişti. 

Hotărârea de înfiinţare a Compartimentului de Chirurgie Pediatrică e dată din vara anului 2018  

Concluzionând, medicul respectiv şi oricare alt medic nu-şi pot exercita profesia la Câmpulung, dacă Spitalul din municipiu nu are compartiment în specialitatea căutată de beneficiari. În cazul Chirurgiei Pediatrice, lumea, ştiind că nu există un astfel de serviciu la Municipal, s-a orientat către unităţile prevăzute cu acest departament. Înfiinţarea lui nu este exclusă în totalitate nici la noi, numai că, în afara doctorului care doreşte să funcţioneze în cadrul lui, este nevoie de restul personalului, căci acesta nu-l poate susţine singur. Aspect asupra căruia conducerea instituţiei sanitare ar trebui să se aplece cu seriozitate, căci ar fi păcat să se dea cu piciorul şansei de a avea, în viitor, un specialist în Chirurgie Pediatrică în oraşul nostru. Mai cu seamă că cel despre care s-a vorbit, pe un ton ridicat, la şedinţa de săptămâna trecută, insistă să lucreze aici de dinainte de instalarea în funcţie a succesorului lui Grigore Stănescu. Asta în condiţiile în care medicii nu se calcă pe bătături ca să se angajeze la Câmpulung. 

În plus, există o hotărâre a Comitetului Director al Spitalului, din 20 iulie 2018, care prevede că: „Se vor întreprinde demersurile pentru modificarea statului de funcţii, în vederea înfiinţării Compartimentului de Chirurgie Pediatrică.” Demersuri care pornesc de la diminuarea secţiilor care nu au numărul de cazuri necesare pentru ocuparea în integralitate a paturilor deţinute. „Noi trebuie să facem solicitări ca să susţinem crearea unui compartiment nou. Ca să facem acest lucru, a trebuit să vorbim cu cei de la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Ei ne-au dat nişte relaţii mai greu, dar am reuşit, până la urmă, să le obţinem, cu numărul de cazuri de copii trimişi de la Spital sau, poate, de medicii de familie. Cei de la minister acceptă, aprobă înfiinţarea unui cabinet nou, numai când avem dotare cu personal, respectiv medicul specialist, dotare cu asistenţi şi dotare cu aparatură şi spaţiul necesar. Noi trebuie să diminuăm o altă secţie care este mai puţin productivă, ca să creăm acest compartiment.”, a conchis directorul Marinela Cristian.                                                         

Posturi transformate, pentru a angaja mai uşor  

Ce era pe ordinea de zi legat de Spital privea cu totul alte posturi, care se transformau din unele fără căutare în unele considerate necesare. Sau mai uşor de ocupat, dacă ne gândim că la precedentele angajări de registratori medicali, nişte conţopişti în cadrul Statisticii Spitalului, concurenţa a fost cu adevărat spectaculoasă: 40 de candidaţi pe cinci posturi. Posturile transformate fără comentarii, prin vot al Consiliului Local, sunt următoarele: medicul rezident neurologie, la Compartimentul Neurologie, va fi înlocuit cu un medic dermatovenerologie, la Compartimentul de profil; un asistent medical principal, cu studii superioare, la Unitatea de Transfuzii Sangvine, „retrogradează”, din punct de vedere al studiilor, la cele postliceale, după scoaterea la concurs şi neocuparea lui cu condiţiile mai „aspre”; medicul rezident în medicină de laborator, la Laboratorul de analize medicale, cu punct de recoltare în Ambulatoriul integrat, devine medic specialist, în condiţiile existenţei unei cereri din partea dr. Niculina Neaţă de a se transfera la Câmpulung de la Spitalul Municipal Moreni; un chimist principal la acelaşi laborator se transformă în biochimist debutant; două posturi de referenţi de la Serviciul de Evaluare şi Statistică Medicală, vacantate prin pensionarea ocupanţilor, unul de specialitate gradul III (cu studii superioare), celălalt, gradul I A (studii medii), sunt scoase din grilă în favoarea unor registratori medicali debutanţi; un asistent medical la Laboratorul de recuperare, medicină fizică şi balneologie este transferat la Compartimentul Reumatologie, la cererea dr.Dragoş Albulescu, în subordinea căruia lucrează personal insuficient (3 medici şi 4 asistente), pentru asigurarea activităţii pe trei ture; se schimbă treapta profesională din I în III, în vederea reducerii vechimii de la 9 la 3 ani, pentru un post de muncitor calificat - instalator, care face parte din colectivul cu sarcini privitoare la întreţinerea clădirilor. Magda BĂNCESCU

 

The most visited gambling websites in The UK