Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

La cei 123 de ani, „Carol I” a serbat un dascăl-emblemă, pentru 50 de ani de activitate: profesorul Eugeniu Bercu

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 1760

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_34.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_36.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_37.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_35.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_38.jpgb_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2019_Decembrie_2441_39.jpgAniversarea celor 123 de ani de formare neîntreruptă la Câmpulung a atâtor generaţii de dascăli, printr-o festivitate organizată la acelaşi nivel ridicat cu care ne-au obişnuit gazdele de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, a îmbrăcat forma unui elogiu adus performanţei. Performanţa la care elevul şi profesorul ajung ca urmare a studiului continuu, îmbinat cu pasiunea, a fost lai-motivul ceremonialului desfăşurat vineri, 29 noiembrie 2019, în amfiteatrul şcolii, în prezenţa notabilităţilor oraşului şi, foarte important, a părinţilor. Directorul George Radu a luat o decizie care ar putea să-i inspire pe omologii săi: invitarea într-un număr ridicat a părinţilor la sărbătoarea copiilor şi a mentorilor lor, pentru a fi părtaşi roadelor extraordinare ale investiţiei în educaţie. O investiţie nepreţuită, pentru care meritele aparţin deopotrivă familiei şi unităţii de învăţământ, de aceea felicitările amfitrionilor manifestării, profesorii George Radu şi Ion Georgescu, s-au îndreptat, în egală măsură, către cadrele didactice, elevi şi părinţi. Festivitatea de vineri, ţinută, conform obiceiului, în preajma Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al instituţiei-emblemă pentru învăţământul din România, dedicată, totodată, şi Zilei Naţionale a României, a conţinut un moment special: omagierea unei jumătăţi de secol la catedră, performanţă excepţională aparţinând profesorului Eugeniu Bercu, ovaţionat îndelung pentru reputaţia profesională fără egal în istoria Şcolii Normale de la Câmpulung. 

Bilanţ de excepţie, la „Carol I”: promovare de 100% la Bacalaureat şi cel mai bun elev din Câmpulung, olimpica internaţională Ioana Tuţu         

Profesorul Eugeniu Bercu a predat, odată cu bagheta dirijorală, misiunea pregătirii şi consolidării corului de la „Carol I”, unul dintre cele mai bune din ţara noastră, colegului şi discipolului său, Ion Georgescu. La evenimentul aniversar a rămas alături de copii şi continuatorul muncii sale, asigurând acompaniamentul la pian. După intonarea Imnului Naţional, în interpretarea Corului „Orfeu”, directorul George Radu s-a adresat invitaţilor săi cu un mesaj în care a accentuat ceea ce punctam la început: performanţa pe care „Carol I” o serveşte de 123 de ani. „În fiecare an, ne sărbătorim şcoala şi evocăm prin manifestările noastre trecutul şi prezentul, deoarece amândouă ne onorează. Nu uităm generaţiile de profesori şi absolvenţi care au adus faimă şcolii prin performanţele lor, cărora noi ne străduim să le adăugăm noi valori. Nu uităm să păstrăm spiritul anilor de căutări, pe care predecesorii noştri l-au imprimat ca o pecete asupra actului educaţional, care face diferenţa între un absolvent al colegiului de la Câmpulung şi orice alt absolvent de Şcoală Normală din ţară. Acest lucru ne face să acordăm o mai mare atenţie prezentului, care ne obligă să fim în pas cu cele mai moderne strategii educaţionale, pentru ca absolvenţii noştri să atingă nivelul cel mai înalt în acest secol al informatizării. Construim acest prezent zilnic, alături de profesorii noştri dedicaţi şi de elevii care aleg acest liceu, tocmai pentru că de aici li se deschid perspective mai largi pentru viitor.”, a afirmat directorul Radu. 

Unul dintre cele mai însemnate motive de mândrie, în acest an, îl constituie finalitatea examenului de Bacalaureat, absolvit în procent de 100% de către candidaţii aflaţi în faţa acestui prag deloc uşor de trecut. O reuşită pe care alte şcoli n-au atins-o în anul de învăţământ încheiat. „Acest aspect a demonstrat responsabilitatea de care au dat dovadă elevii, dar mai ales dăruirea cu care profesorii i-au pregătit. Majoritatea covârşitoare a absolvenţilor urmează studii universitare, remarcându-se ca studenţi prin calitatea pregătirii dobândită în liceu. Numeroşi absolvenţi au ales să se titularizeze şi să profeseze în paralel cu studiile universitare.”, a adăugat gazda ceremoniei. 

Procentului de promovare maxim i se alătură rezultatele remarcabile la olimpiadele naţionale şi internaţionale. „Un exemplu al performanţei este co-prezentatoarea spectacolului, Ioana Tuţu, care a reprezentat Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” şi România la Olimpiada Internaţională de Limbă şi Literatură Franceză de la Chişinău, obţinând premiul I la proba orală, premiul II la proba scrisă, eseu. Ioana a fost pregătită de doamna profesoară Mihaela Grigorescu.”, a prezentat George Radu rezultatul spectaculos adus ţării şi Câmpulungului de Ioana, care o plasează, în anul 2019, pe prima poziţie în ierarhia celor mai buni copii din municipiu.   

Alte premii obţinute la olimpiade naţionale, amintite de managerul complexului şcolar: menţiune specială - Beatrice Mocanu, elevă la gimnaziu, anul trecut, pregătită de prof. Loredana Dumitru; menţiuni la diferite discipline pedagogice - Maria Muşel, Cosmin Rizea, Ema Grigorescu, Ioana Manole, Alexia Neagoe, pregătite de prof. Coralia Palade; medalia de aur obţinută de echipajul şcolii la Concursul Internaţional de simulare de procese, la care au participat cinci ţări. Elevii, pregătiţi de avocatul Brânduşa Popescu, absolventă a şcolii, vor merge la Concursul Internaţional “Moot Court”, din ianuarie: Berta Zidaru, Cătălina Vlad, Emanuela Grigorescu, Bianca Godea, Ioana Manole, Maria Pătru, Teodor Manu, Alexandru Feraru. 

„Proiectul Erasmus+, iniţiat de Fundaţia „Olanda - România”, a oferit grupului românesc prilejul de a demonstra că românii se pot remarca în orice competiţie europeană, graţie pregătirii într-o şcoală bună. La programele organizate de Cristina Cristescu, absolventă a şcolii noastre şi preşedintele executiv al fundaţiei, în decursul anilor, au participat peste 2.000 de elevi şi profesori. Ne-a onorat schimbul de experienţă cu Colegiul “Sorghvliet”, în care învaţă copiii Reginei Olandei, şi ne-a dat ocazia să comparăm două sisteme educative. Coordonatoarele proiectului au fost doamnele profesoare Laura Căciulă şi Cristina Boaţă. Alt proiect important, care a dat prilejul unui mare număr de elevi să se comporte ca nişte adevăraţi activişti, a fost proiectul Euroscola, cu sloganul „Educaţia schimbă vieţi”. Acest proiect a fost condus de doamnele profesoare Iulia Irimia şi Coralia Palade şi a avut ca efect schimbarea unor atitudini faţă de educaţie.”, sunt proiecte care completează palmaresul prestigioasei instituţii de învăţământ. 

Discursul directorului Radu nu i-a omis pe elevii talentaţi, „mulţi dintre ei, debutanţi în căutarea propriului stil, care nu se afirmă cu mai mult curaj.” Între cei care s-au remarcat la Concursul Naţional „Tinere Condeie”, acesta i-a menţionat pe Ema Grigorescu, care a obţinut premiul I; Şerban Florescu, student în anul I, la Litere, la Universitatea din Bucureşti, tot premiul I; Vlad Popescu, student în anul I, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, premiat cu menţiune. 

„Rămânând în domeniul artelor, trebuie să amintesc de Corul „Orfeu”, care se înnoieşte cu fiecare generaţie. Sub bagheta dirijorului său, domnul profesor Ion Georgescu, a reprezentat şcoala şi România la Festivalul Internaţional de la Xanthi, Grecia, unde naţionalităţile participante se înţeleg prin limbajul muzicii.”, a încheiat directorul George Radu trecerea în revistă a ceea ce înseamnă performanţă în afara sălii de clasă.

O viaţă de dascăl, în decursul căreia sute de elevi au deprins o materie cultă   

Programul artistic, prezentat de elevele din clasa a XI-a, Ioana Tuţu şi Ariana Tămaş, a fost realizat graţie suportului acordat de profesorii Aurora Radu, Alexandrina Herişanu, Eugeniu Bercu, Marian Tuţă şi Ion Georgescu. Au evoluat pe scena amfiteatrului componenţii Corului „Orfeu”, cu un recital de sărbătoare, şi elevii Bianca Moţoc (clasa a X-a, vocal), Andrei Ion (clasa IX-a, pian), Măriuca Enache (clasa VIII-a, vocal), Gabriel Negescu (clasa a XI-a, vocal), Ionuţ Ştefan Puiu (clasa a X-a, acordeon), Magdalena Muşa (clasa a XII-a, poezie), Răzvan Manole (clasa VIII-a, ţambal), Maria Muşel (clasa a XII-a, vocal), surorile Maria şi Teodora Muşel (clasa a IX-a). Încheierea i-a aparţinut Corului „Orfeu”, care a interpretat „Gaudeamus Igitur” şi „Mulţi ani trăiască!”, precedat de un moment artistic asigurat de Petruţ Rizea, care a recitat cel mai potrivit poem de Ziua Naţională, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Actualul coordonator al corului a ţinut să transmită şi el un cuvânt de mulţumire elevilor săi, cărora li se datorează frumosul spectacol pregătit de ziua şcolii. „Ştiu cel mai bine care sunt eforturile pe care le-au făcut de trei luni încoace. Au plecat cu noaptea în cap, au făcut câte şase-şapte ore la şcoală, repetiţii lungi şi obositoare şi o navetă la fel de obositoare, astfel încât au ajuns tot noaptea acasă. De când mă ştiu în această şcoală, de 44 de ani, sala de muzică a fost un veritabil magnet muzical. Dar parcă magnetismul a fost mai puternic în acest an, pentru că efectivul corului s-a mărit. Dacă acum doi ani, la 150 de ani ai instituţiei, erau 111 elevi în cor, acum am ajuns la 130. Sunt elevi de gimnaziu, elevi de la Seminarul Teologic tot mai mulţi, talentaţi şi de bun simţ, studenţi care, de doi ani, vin cu aceeaşi pasiune, chiar dacă sunt la Sibiu şi Piteşti, şi marea majoritate, elevi din „Carol I”. Este o performanţă numai să stai pe practicabile, cocoţat la doi metri şi jumătate, mai bine de o oră, să nu mişti şi să cânţi. Salut iniţiativa conducerii şcolii de a invita şi părinţi în număr mare, ca să vadă direct care sunt rezultatele copiilor dumnealor.”

Mulţumirile adresate copiilor şi părinţilor au fost urmate de cele cuvenite unei figuri pregnante a corpului profesoral al Şcolii Normale, un dascăl a cărui activitate este sinonimă cu performanţa greu de egalat de cei care îi calcă pe urme: profesorul Eugeniu Bercu, sărbătorit pentru cei 50 de ani de activitate didactică. „Sunt oameni capabili să facă performanţă o viaţă întreagă. Rar ne este dat unora dintre noi de a atinge performanţa, de a fi de mare profesionalism, de devoţiune scenică naţională şi internaţională şi element de referinţă pentru zeci de generaţii.”, a fost introducerea realizată de profesorul Georgescu antecesorului său, care a marcat o realizare unică în rândul colegilor de la „Carol I”: o jumătate de secol la catedră. „Îmi aduc aminte de anii copilăriei mele, în acest amfiteatru, când domnul profesor Bercu a pus bazele unui cor de cameră, cu piese deosebite. Performanţa dânsului în muzica corală a existat dintotdeauna.”, a amplificat emoţia momentului directorul Radu înmânând un coş cu flori „omului zilei”, care a primit simbolul preţuirii ţinându-şi nepoţica în braţe. Cu această secvenţă emoţionantă, răsplătită cu aplauzele recunoscătoare ale publicului, s-a încheiat a 123-a aniversare a şcolii cu aer regal, care nu conteneşte a cinsti numele ctitorului său. Magda BĂNCESCU

The most visited gambling websites in The UK